Hlavní obsah

Glosa: Bude to kokain, co zboří vládu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: CNC / JIŘÍ KOŤÁTKO, Profimedia.cz

Jindřich Vobořil na snímku z tiskové konference z roku 2023. Proti lidovcům se ho zastávají Piráti, zatímco jeho mateřská ODS mlčí.

Reklama

Jindřich Vobořil je odborník, ale i politik. Tudíž by mohl a měl vědět, že jakýkoliv těžce vyjednaný a křehký kompromis snadno zboříte zveřejněním úvah, jak byste si výsledek představovali vy sami.

Článek

Soužití pěti vládních stran s dost rozdílnými pohledy na svět je samozřejmě složité. Takže nakonec vždycky překvapí, že se Fialův kabinet dokáže shodnout - s nezbytným skřípěním zubů - na nepopulárních změnách daní, míře přerozdělování, bolestivých škrtech, změnách penzí nebo třeba na pomoci Ukrajině.

Jakmile ale dojde na takzvané kulturní války, teprve pak to v pětikoalici začne skutečně vřít. Naposledy takovým sporem bylo manželství pro všechny, teď je jím legalizace některých drog.

Dalo se to čekat, když vládu tvoří konzervativní koalice Spolu a liberální Piráti se Starosty. Přitom v obou táborech jsou „extremisté“ v menšině: Hlasité křídlo uvnitř KDU-ČSL přezdívané Katoliban na jedné straně, stejně tak pirátští „woke“ europoslanci volající po radikálním aktivismu na straně druhé.

Na nový konflikt teď zcela zbytečně zadělal národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Zrovna ve chvíli, kdy se i jeho zásluhou po letech dohadování zrodila mezi konzervativci a liberály shoda na regulovaném trhu s konopím. A také na zmírnění nesmyslných trestů typu šest let vězení pro domácí pěstitele marihuany.

Jindřich Vobořil, široce uznávaný odborník prosazující vizi, že každá prohibice návykových látek vede jen k upevnění černého trhu, se v rozhovoru pro iDnes rozpovídal a začal nahlas přemýšlet. Regulovaný trh by podle něho mohl fungovat nejen u marihuany, ale také u kokainu.

Vyslovení názvu zakázaného bílého prášku, který často „hraje“ ve filmech a jehož užívání proslavili sportovci, herci, manažeři, ale i někteří tuzemští politici, způsobil výbuch. Vobořil je také dlouholetým členem ODS, dokonce za ni kandidoval do brněnského městského zastupitelstva. Tudíž by mohl a měl vědět, že jakýkoliv těžce vyjednaný a křehký kompromis snadno zboříte zveřejněním úvah, jak byste si výsledek představovali vy sami.

Stejně jako u manželství pro gaye a lesby i tento vládní konflikt okamžitě šikovně využil opoziční lídr Babiš k útoku. Žádá odvolání Vobořila z funkce. A zálibně si ofenzivu vychutnává, když z vládních politiků dělá uživatele závislé na kokainu. ODS předhazuje brněnskou primátorku, Piráty viní z propagace drog a Starostům vyčítá divoké večírky s bílým práškem v kauze Dozimetr.

Kokain účinkuje, vláda se hádá a není jasné, kdo je kdo.

Paradoxně jsou to Piráti, kdo dnes musí Jindřicha Vobořila nejvíc hájit, ačkoliv je členem ODS a někdejším spolupracovníkem Pavla Béma. Jako bývalého primátora Prahy by ho sice Piráti kvůli kauze Opencard nejraději hnali k soudu, ale coby liberálního experta na drogovou scénu by ho vzali na milost.

Nejvíc se to vaří u lidovců, kteří se debatou o kokainu snaží překrýt aktuální vnitřní spory o to, jak moc být konzervativní. Vyslovení slova „kokain“ na některé členy KDU-ČSL zafungovalo přesně tak, jako kdyby si dali skutečnou „lajnu“.

Stupňuje se jejich aktivita a sebedůvěra, zároveň ztrácejí sebekontrolu a občas to přerůstá až v agresi. Žádají odvolání Vobořila, protože se z protidrogového prý proměnil v prodrogového koordinátora. Předseda lidovců Marian Jurečka volá, že přece „nejsme žádné Mexiko!“.

Připomeňme ale ještě jeden moment, proč Jindřich Vobořil tolik vadí zrovna lidovcům. Roky kritizuje laxní přístup k alkoholu a jeho dostupnost - třeba ve spotřebě u dětí Česko dlouhodobě vede. Křesťanští demokraté se sice křižují u slova „kokain“, ale jinak se při setkáních rádi chlubí vlastní pálenkou, slivovicí nebo alespoň vínem.

Protože kokain jest od ďábla, zatímco alkohol od pánaboha.

Reklama

Doporučované