Hlavní obsah

Glosa: Cesta žen do politiky nevede přes sex, ale přes sexismus

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Zuzana Klusová na snímku z volební kampaně v roce 2020, kdy kandidovala na hejtmanku Moravskoslezského kraje.

Reklama

Jako žena v politice zkrátka nemůžete vyhrát. S kvótami špatně, bez nich taky. Mladá nebo starší, hezká nebo průměrná – všechno blbě.

Článek

Piráti se před víkendovou volbou své kandidátní listiny do evropských voleb přeli, jestli mají zavést takzvaný „zip“. Díky němu se v pořadí na kandidátce střídají muži a ženy a v podstatě jde o eufemismus pro ženské kvóty. Nakonec se rozhodli proti „zipu“ s vysvětlením, že to nepotřebují mít nařízeno.

A bylo to dobré rozhodnutí – členové nakonec sestavili vyvážené čelo kandidátky sami od sebe. Na třech prvních pozicích jsou dokonce dvě ženy – jako dvojka současná europoslankyně Markéta Gregorová a jako trojka moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová.

Právě Klusová si poté pochvalovala, že na svém místě není „na kvóty“. Správně cítila, že by se už do smrti musela obhajovat, že se na číslo tři propracovala jen díky nim, a ne díky svým schopnostem.

Jenže radost jí nevydržela dlouho. Osmatřicetiletá komunální politička sklidila hejt tak koncentrovaný, že překvapil i ženy, jejichž e-mail také často bývá přehlídkou nejrůznějších „frustrátů“.

Proč? Zuzana Klusová je atraktivní žena. Z čehož řada mužů (ano, z drtivé většiny mužů) vyvodila, že je na kandidátce pouze proto, aby dobře vypadala na billboardech. Viz (citujeme) „jen hezký ksicht“.

Další zase soudí, že když je žena hezká, zcela jistě si musela dobré místo na kandidátce „vysouložit“. Viz (citujeme) „Kdo ji ohnul přes stůl?“.

A zbytek jsou prostě jen primitivové, které by neměli pouštět z klece mezi normální lidi. Protože se mezi nimi vyskytují i ženy, kterým se – považte – pod šaty rýsuje poprsí. Viz (citujeme) „kozy dobrý“.

Vrcholem je ovšem tvrzení, že Klusová se nemá co divit sexuálním narážkám, když má Pirátská strana hned dva aktuální skandály spojené se sexem. V jednom případě dnes již bývalý náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík fyzicky napadl kolegyni, která byla zároveň jeho milenkou. V druhém úřednice z Ministerstva pro místní rozvoj obvinila svého nadřízeného Matouše Vanču ze znásilnění.

Je tak přece jasné, že ve straně se děje bůhvíco, tak proč ne i rozdávání míst na kandidátce za sex. Není krásně paradoxní, jak se i případy údajného sexuálního násilí nakonec zase otočí proti ženě?

Je to stejná úroveň hnusu, jako když se navážejí kvůli vzhledu do Aleny Schillerové (pozor, neplést s kritikou utrácení veřejných peněz za „vystajlované“ fotky). Ta je na tom pravděpodobně ještě hůř, protože je z opozice a nenáviděného ANO, takže strefovat se do ní projde spíš. A to i mediálně známým osobnostem.

Pokud náhodou žena není ani nápadně krásná, ani se jí nedá snadno posmívat za vzhled, stejně nemá vyhráno. V takovém případě je to tuctová myš, která si nedostatek zájmu mužů kompenzuje politikou.

Jako žena v politice to zkrátka nemůžete vyhrát. S kvótami špatně, bez nich taky. Mladá nebo starší, hezká nebo průměrná – všechno blbě. Má děti? Tak má sedět doma. Nemá děti? Dáme jí to sežrat.

Každopádně díky všem, kdo tenhle zatím prohraný boj i tak bojují. Koneckonců situace se zlepšuje – za prvé se velká spousta lidí političky veřejně zastala. Snad se pomalu přesouváme do doby, kdy se na podobné sexisty bude většinová společnost dívat jako na politováníhodné burany.

Za druhé se veřejně sama sebe zastala i Zuzana Klusová. V politice potřebujeme víc žen, které na podobné řeči bez okolků vzkážou, že „v primárkách volí přes tisíc pirátů, a tak by to musel být slušný gang bang“.

Reklama

Doporučované