Hlavní obsah

Glosa: „Shut up“ a zase nám to hoďte, vzkazuje ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Voliči neodcházejí, neboť nemají kam? Aby se Petr Fiala nedivil.

Reklama

Jedna věc je být arogantní na novináře, politické oponenty nebo soupeřovy voliče. To může části voličů ODS nejspíš i imponovat. Ale úplně jiná věc je být arogantní vůči vlastním voličům.

Článek

Co by Petr Fiala vzkázal voličům, kteří podle analýz odcházejí od koalice Spolu? Takový dotaz dostal premiér na tiskovce, kde slavnostně představoval kandidátku do evropských voleb.

Odpověď byla podivuhodně otevřená a přímočará. „Analýzy, které mám já k dispozici, ukazují, že k žádnému takovému posunu nedochází,“ děl premiér. A pokračoval: „Ani nemůže docházet. Copak voliči, kteří volili koalici Spolu, by přecházeli k nějakým populistickým nebo extremistickým stranám?“

Přeloženo: Voliči koalice Spolu nemohou odcházet, protože nemají kam.

Z úst premiéra je to neskutečná arogance k vlastním voličům. Ano, všechny analýzy se shodují na tom, že voliči z vládního tábora nepřecházejí k SPD nebo ANO. A pokud se tak děje nebo dělo v minulosti, vždy jde o opravdu malé množství hlasů.

Stejně tak není žádné tajemství, že ve Spolu na nenávist mezi vládním a opozičním táborem hodně spoléhají. Jenže je velký rozdíl mezi tím doufat, že to dobře dopadne, a otevřeným vzkazem vlastním voličům: Stejně nám to hodíte, protože vám nic jiného nezbývá.

Což tedy v první řadě není pravda – voličům koalice Spolu zbývá možností ještě celkem dost.

Mohou například klidně volit Piráty nebo Starosty v čele s Danuší Nerudovou.

Právě z ní mají ve Spolu celkem oprávněné obavy. Zvlášť když vedle ní postaví svou horko těžko slepenou kandidátku, kde chce jedna půlka lidí prosazovat přesný opak toho, co ta druhá. Kandidátku, na niž se nesměli dostat lidé, které by si náhodu mohli voliči svobodně vybrat místo předem určeného čela. Což jsou praktiky, které obzvlášť vyniknou na tiskovce v Činoherním klubu, kde se to jen hemžilo „nenásilnými“ odkazy na Václava Havla a neustálým připomínáním disidentské minulosti Alexandra Vondry.

Voliči Spolu také nemusí vůbec přijít k volbám. Že takoví jsou a není jich málo, také ukazuje řada analýz. Ve Spolu však spoléhají na to, že to nakonec nevydrží, podlehnou vlastnímu svědomí a dostojí voličské zodpovědnosti.

Pavel Novotný (ODS) vysvětluje voliči, proč bude volit koalici Spolu:

Právě u evropských voleb ale může koalice Spolu s tímhle uvažováním narazit. Část voličů je může využít jako příležitost dát vládě poslední varování – důraznou facku, aby se do sněmovních voleb vzpamatovala.

Vyjádření, že vlastně nemají na výběr, asi voliče k radostné volbě Spolu motivovat nebude. Politik by podobnou větu vůbec neměl vypustit z pusy už proto, že příliš mnoho vypovídá hlavně o něm samotném a o jeho straně. Voliči přece mají zůstávat věrní, protože chtějí. Protože jsou nadšení z toho, jak pro ně jejich strana pracuje. Nikoli proto, že všechny ostatní možnosti jsou horší.

Arogance není u politiků ODS úplně neobvyklá vlastnost. O víkendu přidal další důkaz ministr spravedlnosti Pavel Blažek – novinářům, kteří komentují výsledky slovenských voleb, doporučil, aby mlčeli. Konkrétně „nechali si své povýšenecké postřehy a rady v teple svých kanceláří pro sebe“.

Jakkoli chápu, že by si Blažek přál, aby kritičtí novináři radši mlčeli (nejen ke slovenské politice), ministr by měl být s podobnými vyjádřeními opatrný. Pokud se tedy nechce zařadit po bok takových kolegů, jako je Tomio Okamura a Andrej Babiš. Tedy shodou okolností právě těch, před nimiž mají voliči v hrůze prchat do náruče Spolu. Nebo případně po bok politiků, jako je Miloš Zeman, který po vítězství v prezidentských volbách v roce 2018 řekl, že pražská kavárna musí na pět let zavřít ústa, tedy „shut up“.

Ale Blažka stranou, protože jedna věc je být arogantní na novináře, politické oponenty nebo jejich voliče. To může části voličů ODS nejspíš i imponovat. Ale úplně jiná věc je být arogantní vůči svým vlastním voličům. Možná už je „jejich“ politici zkoušejí až příliš.

Reklama

Doporučované