Hlavní obsah

Jak nahlodat víru v právní stát. Stačí k tomu jeden soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Kde selhává v nastolování spravedlnosti stát, berou ji do svých rukou jednotliví lidé.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv se minulý týden zabývali případem sexuálního predátora, který odešel od soudu s podmínkou, i dalšími kauzami, které ukazují, jak nezřídka selhává spravedlnost.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Právní stát je to podstatné, co nás odlišuje od totality a všech despotických režimů. Ani ten nejmocnější politik a nejbohatší miliardář nestojí nad zákonem, přičemž věříme, že při porušení stanovených norem o vině a trestu spravedlivě rozhodne soud.

Minulé dny ale ukázaly, jak relativně snadno lze víru v právní stát a fungující justici nahlodat. Stačí jeden rozsudek, po němž ve společnosti jednoznačně převažuje názor, že spravedlnosti dosaženo nebylo. Dokonce se schyluje k demonstraci.

Muž, který minimálně dva roky opakovaně znásilňoval svou nevlastní dceru – doma, v lese, kdykoli se mu zachtělo –, odešel od Krajského soudu v Brně s pouhou podmínkou. Dechberoucí kauza, kterou popsali redaktoři Seznam Zpráv Tomáš Svoboda a Daniela Krásenská, měla velmi dramatickou dohru. Pár dní po tomto kontroverzním verdiktu se dívka pokusila o sebevraždu.

Okresní soud muži původně vyměřil tříleté vězení, krajský soud se ale spokojil s podmínkou na základě znaleckého posudku, podle kterého mužovo jednání údajně nemělo na dívku „zásadní negativní dopad“ a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí. Zjevně nezmizely.

Zatím nelze hovořit o degradaci právního státu, ale jsou zde bohužel i další rozsudky, nad kterými zůstává rozum stát. Seznam Zprávy nedávno popsaly případ podmíněně propuštěného spoluvraha, jenž se dostal na svobodu, aniž by projevil jakoukoliv sebereflexi a aniž by otec zavražděného dostal skutečnou šanci proti propuštění protestovat. Opět se ukázalo, že na zájmy obětí trestných činů se u nás příliš nehledí.

Je to minimálně důvod k zamyšlení nad funkčností systému, nad zodpovědností samotných soudců i soudních znalců.

K větší důvěře ve spravedlnost a právní stát nepřispívá samotné Ministerstvo spravedlnosti, v jehož čele stojí lidé, kterým se už podařilo prohospodařit ten nejcennější politický kapitál, totiž důvěryhodnost.

Tento týden to znovu ukázal náměstek ministra Antonín Stanislav, jenž nadále není schopen a ochoten vysvětlit ani to, proč utíkal před otázkami reportérů Seznam Zpráv záchodovým okénkem. Stejně tak, proč se před soudem tvářil jako nemajetný, když si vzápětí koupil dům za osm milionů.

S neschopností státu nastolit spravedlnost souvisí i aktuální případ Luďka Eichlera ze Správy železnic. Muž, který dle pravomocného rozsudku způsobil státní firmě škodu 1,6 milionu korun, v ní nadále pracuje. Zůstalo mu i služební auto. Jaký signál to vysílá všem poctivým zaměstnancům?

Je takové nepsané pravidlo, že pokud v nastolování spravedlnosti selhává stát, berou ji lidé do vlastních rukou. Vzpomeňme na 90. léta se zahlcenými soudy, kdy byly téměř na denním pořádku únosy, loupeže, nájemné vraždy a vydírání. Už to nechceme zažít. Redaktoři Seznam Zpráv budou vždy na straně právního státu.

Co jsme také zjistili

Anonymy od náměstka. Loni dorazil do vedení pražského IKEM e-mail podepsaný jako „Kolektiv zaměstnanců“. Anonym naznačoval: Na kardiochirurgické klinice se provádějí podivné experimenty s pacienty. Stejný dopis odešel i do schránek ministra zdravotnictví. Jak zjistil kolega Vojta Blažek, policisté už vypátrali, že za e-maily stojí dnes už bývalý náměstek nemocnice Jiří Malý.

Rumuna vyšetřuje i česká policie. Kristina Ciroková vypátrala další podrobnosti ke kauze kolem vůdce jogínského hnutí MISA Gregoriana Bivolarua. Rumuna, na něhož byla ve Francii uvalena vazba a hrozí mu až 30 let vězení, vyšetřuje i česká policie. Některé ženy z Česka dostávaly nabídku jet k Bivolaruovi do Paříže na takzvané zasvěcení, nešlo ale o žádnou duchovní iniciaci, nýbrž o to, mít s ním pohlavní styk.

Zelinář z Lidlu i parťák od Krejčíře. Policie stíhá trio mužů za to, že měli připravovat dovoz kokainu do Čech. Jak upozornil Radek Nohl, případ vyniká v tom, kdo skončil mezi obviněnými. Jedním je i Jiří Gabriel, který měl v obchodním řetězci Lidl jako vedoucí na starosti dovoz ovoce a zeleniny do Česka. Dalším je Petr Hrubý, spjatý s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem.

Trio úředníků pyká za lov. Tři vysoce postavení státní úředníci z Ministerstva zemědělství se budou muset zpovídat, zda neporušili etický kodex, který jim až na výjimky zakazuje přijímat dary. Jak zjistily Seznam Zprávy, muži využili možnost lovit zdarma zvěř v honitbách státního podniku Lesy České republiky. Teď mohou být vnímáni jako podjatí.

Další znehodnocené investice. Mezi alternativními investičními firmami se objevila další, která má problémy dostát svým závazkům. Společnost Profit & Prosper, lákající klienty na vysoké zhodnocení, napsala vkladatelům, že se jejich investice scvrkly na jedno procento z původní hodnoty. Klienti nyní zvažují trestní oznámení, popsal Dan Novák.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované