Hlavní obsah

Manažer z Lidlu a pravá ruka Krejčíře podle policie organizovali dovoz kokainu

Foto: Shutterstock.com

Trojice mužů je obviněna za organizování dodávky kokainu. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Organizovaná skupina podle policie připravovala dodávku kokainu do Česka. Tři hlavní aktéři skončili nakonec ve vazbě. Vedle vedoucího pracovníka řetězce Lidl jde i o muže, který byl pravou rukou uprchlého Radovana Krejčíře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté z Národní protidrogové centrály vyšetřují případ, který není na tuzemské poměry zcela běžný. Po spolupráci s Interpolem v uplynulých týdnech začali stíhat tři muže za to, že měli připravovat dovoz kokainu do Čech.

Neobvyklý je případ tím, kdo skončil mezi obviněnými. Zdroje Seznam Zpráv, které jsou obeznámeny s průběhem vyšetřování, potvrdily, že jedním z obviněných je Jiří Gabriel, který měl v obchodním řetězci Lidl jako vedoucí na starosti dovoz ovoce a zeleniny do Česka.

Dalším je Petr Hrubý, jehož jméno bylo v minulosti spojováno s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Třetím je Albánec, kterého policisté již v souvislosti s obchodem s drogami prověřovali. Všichni tři jsou v současné době ve vazbě, hrozí jim od deseti do osmnácti let vězení.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala nechtěl tento případ blíže komentovat. Pouze uvedl, že byly obviněny tři osoby. „Trestní řízení se týká drogové trestné činnosti organizované skupiny působící ve více státech,“ napsal Cimbala.

Seznam Zprávy zjistily, že všichni tři muži se společně znají řadu let. Důkazem o trestné činnosti pak mají být například tajně pořízené nahrávky z jejich společných jednání.

Policie později doplnila některé detaily případu. Například to, že kokain byl podle vyšetřovatelů převezen z Kolumbie v zásilce s banány. Policie také tvrdí, že skupina organizovala dovoz stovek kilogramů této drogy.

„Členové organizované skupiny podle zjištění policie pašovali kokain v krabicích s banány ze států Jižní Ameriky přes německý Hamburk,“ uvedla mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová v tiskové zprávě.

Jak tvrdí policisté v obvinění, obvinění k tomu využili logistickou firmu, která dodává také zboží do obchodů Lidl. Jak bylo zmíněno, jeden jeho tehdejší zaměstnanec je právě kvůli tomu mezi obviněnými.

„Je podezřelý z toho, že využil svého pracovního postavení u nadnárodního obchodního řetězce, kde měl z titulu své pozice klíčový vliv na logistiku. Vzhledem k náplni práce na své pozici dokázal ovlivnit výběr přepravní společnosti pro oficiální dovoz banánů a zásilky měl pod kontrolou,“ napsala Šmoldasová.

Při zásahu navíc podle ní policisté zajistili nelegálně drženou zbraň a také dva luxusní automobily.

Kdy se objevil kokain v supermarketech

  • Bezmála 650 kilogramů kokainu našli v srpnu 2023 v zásilce banánů v distribučním středisku obchodního řetězce společnosti Albert v Klecanech u Prahy. Policie uvedla, že cena zadržené drogy by na trhu mohla dosáhnout zhruba dvou miliard korun.
  • V červnu 2022 objevili pracovníci supermarketů Kaufland v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou v krabicích od banánů lisované kostky kokainu. Celkově se jednalo o zhruba 840 kilogramu v hodnotě asi dvou miliard korun.
  • V dubnu 2015 našli v zásilce v prodejně Lidl v pražské části Zbraslav zhruba sto kilogramů kokainu. Jeho hodnota se odhadovala na asi jednu miliardu korun.

„Klient nemá v tuto chvíli zájem o jakékoliv prohlášení,“ uvedl advokát Jiří Mulák, který manažera Gabriela zastupuje. Doplnil pouze, že jeho klient vinu popírá.

Společnost Lidl, kde muž pracoval a –⁠ jak bylo zmíněno –⁠ měl na starosti dovoz ovoce a zeleniny, se k jeho obvinění vyjadřovat nechce. „Společnost Lidl údaje o konkrétních zaměstnancích a jejich pracovněprávních vztazích nesděluje,“ napsala mluvčí společnosti Lidl Iveta Barabášová.

Další obviněný Petr Hrubý vinu také popírá. „Během výslechu na policii se odmítl k případu blíže vyjadřovat,“ uvedl advokát Blend Radji, který Hrubého zastupuje.

Hrubý není policii neznámý, jeho jméno se objevovalo v médiích před necelými dvaceti roky.

Podle tehdejších zpráv patřil mezi blízké spolupracovníky uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. S ním nějakou dobu pobýval i na Seychelách, kde se měl starat o jeho ochranu. Byl jeho pravou rukou: jezdil mu do ciziny zařizovat věci, které Krejčíř sám nemohl ze svého seychelského exilu dělat.

Když se však Hrubý během roku 2007 vrátil do Čech, tak byl obviněn a skončil ve vazbě kvůli daňovému úniku z 90. let, v němž figuroval také Krejčíř. Média v té době napsala, že nakonec skončil u soudu s podmínkou. V současné době Hrubý působí ve firmě, která prodává módu.

Do článku jsme vyjádření Národní protidrogové centrály, která vydala tiskovou zprávu čtyři dny po vydání původního textu.

Reklama

Doporučované