Hlavní obsah

„Míša“ od Krejčíře znesvářil koaliční politiky

Foto: Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Náměstek Petr Hlubuček (vlevo) a europoslanec Jiří Pospíšil se rozhádali kvůli podnikateli s kontroverzní minulostí.

Reklama

aktualizováno •

Je to lež, útok a plivanec. Tak reagoval předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil na slova svého koaličního kolegy Petra Hlubučka (STAN), že to byl on, kdo Hlubučka seznámil s mužem, který pracoval s uprchlým Radovanem Krejčířem.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Jejich mateřské strany tvoří vládní koalici. Na pražském magistrátu působí v jednom zastupitelském klubu. Europoslanec Jiří Pospíšil vede pražskou organizaci TOP 09, náměstek primátora Petr Hlubuček řídí v hlavním městě hnutí STAN. Teď jdou ale proti sobě. Neshodnou se, kdo koho seznámil s kontroverzním podnikatelem.

Jádrem sváru se stal muž s pohnutou minulostí. Lobbista Michal Redl na počátku milénia spolupracoval s uprchlým šíbrem Radovanem Krejčířem, který ho tituloval dle policií zabavených dopisů jako „Míšu“.

Zlínský byznysmen, kterého soudy v Krejčířových kauzách minuly jen díky lékařskému potvrzení o vážné duševní poruše, má dlouholeté vazby na několik politiků STAN. Před několika lety kvůli tomu například skončil ve vedení hnutí Stanislav Polčák.

A pro připomenutí: Seznam Zprávy v únoru upozornily na Redlovu schůzku s ředitelem státního podniku Česká pošta Romanem Knapem. Ten vysvětlil, že šlo o jednání v rámci povolebního „přenastavování špagátů moci“.

S Redlem se zná ale i náměstek pražského primátora a předseda pražské organizace STAN Petr Hlubuček. V rozhovoru o jeho španělských nemovitostech, který Seznam Zprávy publikovaly ve středu, se řeč stočila právě i ke známosti s Krejčířovým bývalým komplicem.

Hlubuček kontakt nijak nezapíral. Dodal však, že s Redlem ho seznámil šéf pražské TOP 09. „Jiří Pospíšil s Jiřím Fremrem, pokud se nepletu, nás před posledními volbami seznámili. Ale zase víte co, to je tolik lidí, kolik potkáte,“ pronesl Hlubuček.

Tuto verzi ale potvrdila i mluvčí zastupitelského klubu STAN a TOP 09 Šárka Kuželová, která se rozhovoru s Hlubučkem účastnila. I ji prý s Redlem seznámil Pospíšil s jeho spolupracovníkem Fremrem.

„Jasně. Nevidím na tom nic špatného. Pan Fremr a Pospíšil mě s Redlem seznámili. Nevím, jak se teď stýkají,“ dodal Hlubuček.

Útok a plivanec. Tečka

Pospíšila Hlubučkovo vyjádření o seznámení s Redlem pobouřilo. Připustil, že se s Redlem v minulosti setkal na společenské akci, ale to prý bylo vše.

„To je úplná lež, že bych je seznámil. Ani paní Kuželová nemá pravdu. Viděl jsem pana Redla možná na nějaké společenské akci. Jinak s ním nejsem v kontaktu, hotovo, tečka. Roky jsem pana Redla neviděl, nemám ho v telefonu, klidně si nechám udělat od operátora výpis, že jsem s panem Redlem nehovořil. Prostě ne, přísahám na svůj život,“ řekl europoslanec Seznam Zprávám.

Pospíšil i Hlubuček zasedají na pražském magistrátu v tomto volebním obvodu ve stejném zastupitelském klubu, v minulých volbách kandidovaly jejich strany za společný projekt Spojené síly pro Prahu.

„Pan kolega mě naštval. Jeho kauzy nekomentuji, já sám žádné nemám. Nejsem v žádné městské firmě, neúčastním se žádných aktivit, ve kterých se rozdělují veřejné peníze hlavního města. Jsem jen řadový zastupitel. Hry, kdy pan Hlubuček do svých kauz vtahuje další lidi, jsou nesolidní,“ dodal bývalý ministr spravedlnosti.

Europoslanec se dlouhodobě hlásí k vlivnému představiteli plzeňské ODS a tamnímu zákulisnímu hráči Romanu Jurečkovi. S podnikateli z prostředí STAN, mezi které řadí Redla, ale dle svých slov nekomunikuje.

„Jde jen o Hlubučkův útok a plivanec. Nikdy nebudu popírat, že znám Romana Jurečka a jiné lidi z Plzně. To, co ale tvrdí pan Hlubuček, je nesmysl. Kdyby si aspoň vymyslel nějaké chytřejší nepravdy,“ řekl Pospíšil.

Krejčířův komplic

Michal Redl (48 let) je zlínský podnikatel.

V obchodním rejstříku figuruje jako spolumajitel čtyř firem.

Policie na začátku milénia odhalila, jak šíbr Radovan Krejčíř z vězení posílal instrukce na tunelování České spořitelny v kauze společnosti Technology Leasing. Redl byl podle policie v tomto případu, kde se ztratilo více jak 100 milionů korun, důležitý Krejčířův komplic.

Redla policie stíhala, na rozdíl od Krejčíře ho ale soudy neprojednaly. Od lékařů dostal potvrzení o vážné duševní poruše. Redl podle mediků nebyl schopen chápat průběh vyšetřování a soudního řízení.

Jeho otec Petr Redl v minulosti sponzoroval STAN. Syn Michal udržuje kontakty s několika vysoce postavenými politiky hnutí – například Stanislavem Polčákem a Petrem Hlubučkem.

Dvojice politiků se nepohodla už v zimě, když se ukázalo, že spojené síly jejich subjektů se před volbami do zastupitelstva hlavního města rozpojí. Zejména Hlubučkův STAN usiloval o to, aby s hnutím opět kandidovala TOP 09. Šéfka strany Markéta Pekarová Adamová se tomu zprvu ani nebránila, Pospíšil ale prosazoval variantu zopakovat spolupráci ODS, TOP 09 a lidovců i na pražské úrovni.

To se nakonec i domluvilo. Pospíšil a Hlubuček tak do voleb půjdou jako konkurenti.

Šéf pražské TOP 09 je volební dvojkou koalice Spolu v hlavním městě a šéf pražského STAN bude v podzimních volbách kandidovat ze třetího místa pražské kandidátky STAN.

„Chce mě svou lží poškodit. Asi mi nemůže zapomenout, že jsem mu odvedl TOP 09. Beru to jako politickou snahu přiřadit mě k někomu, kdo (míněn Michal Redl, pozn. red.) patří do komunikačního prostoru STAN,“ dodal šéf pražské TOP 09.

Hlubučkovo tvrzení o seznámení s Redlem odmítá i Pospíšilův bývalý poradce Jiří Fremr. „Netuším, proč pan Hlubuček tohle tvrdí. Možná má jen ve všem chaos. Já jsem všechny lidi ze STAN včetně pana Hlubučka a Redla poznal při komunální kampani před volbami 2018 v Praze. Těžko jsem je mohl tedy seznamovat,“ napsal Seznam Zprávám někdejší šéf Mladých konzervativců.

Spor by mohl rozřešit sám Redl, na dotaz redakce ale nereagoval.

Zachraňovali jsme Prahu

Náměstek Petr Hlubuček v rozhovoru pro Seznam Zprávy zmínil, že má široké společenské kontakty. Ostatně i to je důvodem, proč v současné politice hlavního města patří z hlediska moci do pražské ligy mistrů.

„Potkávám se společensky se spoustou lidí. Pan Redl si vzal za manželku dceru mého kamaráda Viktora Furmana z GHC Genetics, se kterým jsme během covidové pandemie zachraňovali půl Prahy. Viktor měl 50. narozeniny, shodou okolností jsme se tam s Redlem potkali,“ uvedl Hlubuček.

Hlubuček komunikuje i s dalším vlivným lobbistou a podnikatelem Pavlem Dovhomiljou. Toho v roce 2016 přistihl Radiožurnál při tajných schůzkách s někdejším právníkem podnikatele Ivo Rittiga, jak řešili zakázky dopravního podniku hlavního města.

Šéf pražské organizace STAN známost s Dovhomiljou potvrdil. „Pan Dovhomilja má IT firmu, která nám v Lysolajích dělala elektronický úřad. Takže se samozřejmě známe,“ vysvětlil Hlubuček, který je také starostou pražské městské čtvrti Lysolaje. „Jelikož se jednalo o projekt spolufinancovaný z dotačního programu, získala tím obec Lysolaje software v mnohonásobně vyšší hodnotě, než byla hodnota dodávky,“ říká k dodávce pro lysolajský úřad podnikatel Dovhomilja.

Politicky aktivní dle svých slov není, zaměřuje se primárně na vývoj software pro veřejný sektor.

„Petra Hlubučka si velmi vážím a jsem rád, že jako jeden z mála nám dal prostor využít open-source technologie, které, jak pevně věřím, si získají svoje místo na českých úřadech,“ ocenil Dovhomilja spolupráci s Hlubučkovou městskou částí.

Kromě Pospíšila se Hlubuček v posledních dnech dostal do sporu i s radní Hanou Kordovou Marvanovou (za Starosty), která si u předsedy STAN Víta Rakušana před časem stěžovala na poměry v hnutí. Zmínila, že na ni Hlubuček vyvíjel nátlak.

Náměstek to označil za lež a podal na svou stále ještě kolegyni z rady hlavního města předžalobní výzvu. Marvanová na podzim bude kandidovat za koalici Spolu.

Aktualizace: V původním textu bylo, že Stanislav Polčák rezignoval na post místopředsedy STAN. Europoslanec ve funkci skončil tím, že na nadcházejícím sněmu hnutí nekandidoval do volené funkce.

Reklama

Doporučované