Hlavní obsah

Kdyby o všem rozhodovali místní, budeme jak Albánie, píší o lithiu čtenáři

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o protestech proti plánované těžbě lithia na Cínovci.

Reklama

Plán těžby a zpracování lithia v Krušných horách vyvolává emoce. Premiér Petr Fiala a jeho ministři přijeli diskutovat s odpůrci z řad starostů, na plánech se ale nic nemění. Jaké názory mají čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o odporu starostů obcí v okolí zamýšlené těžby a zpracování lithia v Krušných horách.

Jitka Zemanová: My jsme zvláštní, nechceme v sousedství jadernou elektrárnu, větrnou elektrárnu, těžbu lithia, gigafactory, dálnici, letiště, moc turistů tu také nechceme, naší ulicí aby se pokud možno nejezdilo, ale ostatními alespoň padesátkou nebo raději více. Dobře nám tak, podle toho také dopadneme.

Jiří Kuba: Zase Krušné hory, kolik už bohatství jenom vydaly. No a jeďte se tam podívat, už jenom ta cesta je zážitek, po starých silnicích bez souvislého asfaltu. Za 40 let nedokončila ČR ani jednu z dálnic D6 či D7. Nejprve dokončete infrastrukturu a pak se bavme o další těžbě.

Pavel Szirotný: Lithium je natolik strategická surovina a vytěžení ložiska nabízí takové finanční prostředky, že se prostě vytěží. Žádná vláda takový příjem neodepíše a žádná obec s tím nic nenadělá. To je prostě fakt. Obce a kraj mohou pouze účinně „tlačit“ na to, aby těžba, doprava i zpracování byly co nejšetrnější k přírodě i okolí. Lokalitu dobře znám, protože v Košťanech jsem se narodil a nyní bydlím v Teplicích. Teplic se těžba ani zpracování nijak nedotkne, takže mezi obyvateli města to není žádné téma. Ten člověk s transparentem opravdu nezastupoval „všechny Tepličany“, ale pouze sám sebe. Neznám sice přesnou trasu „lanovky“, která by měla dopravovat vytěžený materiál do Újezdečku, ale už podle pozice výstupu dolu pod Cínovcem a trasou do Újezdečku je zřejmé, že Košťany to příliš ovlivnit nemůže. Možná to místy půjde přes jejich katastrální území, ale rozhodně pouze přes okrajové, neobydlené, které je navíc prakticky nevyužitelné, protože se jedná o tzv. poddolované území, okraj někdejších šachet. Problém může nastat v Újezdečku, kde je v blízkém okolí budoucího zpracovatelského závodu údajně 70 stavebních parcel, možná i částečně zastavěných, to nevím. Tyto parcely by zřejmě ztratily část své hodnoty. Tady by byly jistě namístě nějaké finanční kompenzace, případně výkup těchto parcel. Vzhledem k obrovskému potenciálu zisku z těžby by se mohl stát zachovat velkoryse.

Václav Chaloupka: Kdyby o všem rozhodovali místní obyvatelé, nikdy by u nás nevznikla těžba uhlí, kamene a dalších surovin, výroba oceli, chemické závody, dálnice atd. a byli bychom někde na úrovni Albánie. Od toho je tu vláda, aby rozhodovala o strategických projektech důležitých pro celou zemi. Na druhé straně je povinna zajistit, aby se místním dostalo spravedlivé kompenzace. Zájem několika tisíc lidí nemůže převážit nad zájmem celostátním.

Karel Stržanovský: Takže lithium nikdo nechce. Dálnice nikdo nechce. Železnice nikdo nechce. Obchvat Prahy nikdo nechce. Nové elektrárny nikdo nechce. Víte co? Asi bude nejlepší vyhlásit Česko za skanzen a na hranicích vybírat vstupné.

Marie Volf: Já tam bydlím. A vůbec se netěším na to, co nás čeká. Na místo, kde je kolem 200 obyvatel, přijde 1300 agenturních pracovníků. Vykácí se les pro přepravník. Detonace. Prašnost. Hluk. Nedostatek vody. Ohrožení chráněného tetřívka. Provoz na jediné silnici spojující Cínovec s Dubím a Teplicemi, v zimě už tak dost obtížné trase. Ledva se Krušné hory zvetily, zas je vyvaříme. Nelíbí se mi to sice, ale chápu, že není vyhnutí. Nicméně komentáře typu „pár tisíc lidí se má obětovat pro dobro všech“ mě uráží.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jakub Zpěváček: Tenhle kus naší země dostal fakt za posledních 70 let tolik zabrat, že se těm lidem vůbec nedivím. Uhelné povrchové doly, uhelné elektrárny, chemičky, zničené lesy a půda kyselými dešti, desítky vesnic zmizely, věčné inverze, nezdravé prašné a chemické prostředí – rodily se tam zdravotně postižené děti.

Jiří Novotný: Naše země má obrovskou počáteční výhodu a je potřeba ji využít. Obrovské ložisko lithia v Krušných horách, dále bychom se pak měli co nejvíce snažit získat pro naši republiku strategické investice, jako jsou gigafactory a továrny na výrobu čipů. Ať už se někomu elektromobily líbí, nebo ne, poptávka po bateriích bude v celém světě obrovská. Tudíž jsem rád, že se o tyto investice vláda ČR snaží.

Reklama

Doporučované