Hlavní obsah

Proboha, co ho to napadlo? Mistrovský tah, píší čtenáři o Rakušanovi v hospodě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o výjezdu Víta Rakušana do karvinské hospody. (Snímek z této akce.)

Reklama

Ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan přijel diskutovat do karvinské hospody s místními. Během dvouhodinového vystoupení čelil nadávkám a pokřiku. Jak jeho krok hodnotí čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u reportáže o debatě Víta Rakušana v Karviné.

Petr Houda: Proboha, co ho to napadlo? Smluvit si schůzku v hornické hospodě a věřit, že ti, kteří nepřemýšleli nikdy o ničem, ale vždycky jsou primárně proti vrchnosti, budou rozumět jeho názorům? Že ho budou vůbec poslouchat? Ten človíček je naprosto vytržený z reality. Na Karvinsko poslat slevu na chlast platnou pro tento týden, důchodcům slíbit zvýšení a všem dát stravenky za 500 Kč. Jen tak se s nimi o něčem můžete bavit.

Petr Kiwak: Jsem z Karviné. A jak se mě někdo ptal, zda tam půjdu – má odpověď byla, že ne. Zaprvé z časových důvodů, zadruhé že nečekám žádnou debatu, ale směs nadávek, osočovaní a nenechaní se ani pokusit něco vysvětlit s tím, že pokud nesouhlasím, tak to zkusit rozumně vyvrátit. Je tu až šíleně populární Babiš, což naprosto nechápu. Když řeknu, že tahle vláda je pořád menší zlo, tak na mě koukají jak na blázna a diví se, že jsem nikdy nedostal v hospodě tzv. po držce. Spousta lidí věří, že nastoupí Babiš a bude lépe, a důsledky je vůbec nezajímají.

Martin Kudlík: Tahle zkušenost má pro něj cenu zlata. Udělal jedině dobře a měli by to tak dělat i ostatní. Nejde o lidi v hospodě, ale o princip a o odvahu a ta se vždy cení. Jinak ti lidé moc nepřemýšlejí, bohužel, a nikdy je nebudou zajímat argumenty, kterým nerozumí a ani rozumět nemohou.

Přemysl Havel: Zajít diskutovat do karvinské hospody byla od Rakušana stejná odvaha, jako kdyby Okamura přišel přednášet na Karlovu univerzitu.

Jan Spurný: Pan Rakušan to zvládl bravurně a perfektně ukázal, kdo jsou voliči opozice. Bučet při zmínce o utrpení na Ukrajině může pouze duševní chudák. Pan Rakušan není na rozdíl od pana Babiše zbabělec. Asi jsem i já pana Rakušana podcenil v jeho politické kariéře, uvidíme. Do voleb je ještě daleko a tato akce byla opravdu mistrovským tahem politika Rakušana.

Jiří Konšel: Kalkul nekalkul, měl odvahu a čelil dvě hodiny urážkám. To bych osobně nedal. Chvilku jsem koukal na záznam, ale nedalo se na to dívat. Já ho volit určitě nebudu, ale za mě palec nahoru.

Jiřina Bradáčová: Rakušan je součástí vlády, ta vláda prokázala, že není dobrá, a lidé, kteří přišli diskutovat s Rakušanem, toho mají prostě dost, myslím si, že už je nepřesvědčí o tom, že vláda dělá vše pro to, aby se i obyčejným lidem žilo lépe. I kdyby vlezl přímo do jámy lvové, z těchto lidí ho už nikdo volit nebude.

Jan Horn: Ta TV reklama byla celkem trapná, ale v Karviné ministr Rakušan jednoznačně obstál. Smekám klobouk, byl to tedy drsný test, ale dokázal si zachovat nervy, kulturu i tvář. Myslím si, že na tom drsném severu to právě tito lidé časem ocení, pokud alespoň něco hmatatelného do plusu zaregistrují. Nepamatuji si, že by v moderní době někdo z našich politiků něco takového a v této míře podstoupil. Za mě na první pokus skvěle. Jestli to vydržíte, tohle by mohla být cesta, jak začít věci měnit. Bude však potřeba opravdu konat v tom, o čem jste mluvil. A je mi jasné, že bude hodně těch, kteří budou bránit, aby se to dařilo. Cesta z pekel očistcem bývá dlouhá. Uvidíme, zda obstojíte.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jiří Novotný: Jako fakt všechna čest Rakušanovi. Všichni kritizují vládu, že špatně komunikuje. Jít takhle mezi lidi, kde spousta z nich ani nechce vést debatu a jsou plní nenávisti kvůli ruské dezinformační scéně, chce odvahu. Nikdo ho za to nemůže kritizovat. Někdo se úplně nesmyslně pohoršuje nad tím, že tam byla ochranka. Jako ministr vnitra ochranku mít musí! No zkrátka, kdo chce psa bíti, hůl si najde. Ať dělá, co dělá. Vždy to bude špatně. Když Rakušan zmínil fakt, že Putin na Ukrajině vraždí ženy a děti, dav bučí, je to opravdu smutný pohled. Někdo ho nazývá fašistou a cenzorem. Ještě nikdy jsem neviděl diktátora jít takhle mluvit se svými odpůrci.

Stanislav Sedlák: Většina diskutérů na fórech je dost zatvrzelá, a to na tom budou v průměru lépe než ti ve čtverce bez větráku. Mudrlanti zpoza pokecaného stolu navíc s nějakým pivem v kebuli těžko pochopí to, co doposud nestačili. Velmi pochybuji, že STAN uspěje u primitivního elektorátu a u toho druhého si to spíš polepí. Komu z těch, kteří cítí, že reformy jsou nezbytné a současně limitně politicky průchodné, bude imponovat tohle chování?

Reklama

Doporučované