Hlavní obsah

Není to na hlavu? Dobrovolně posíláme peníze pryč z Česka, píší o euru čtenáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Čtenáři Seznam Zpráv diskutují o přijetí společné evropské měny.

Reklama

Má Česko vyměnit korunu za euro? Prezident Petr Pavel to v novoročním projevu doporučil. Jaké výhody a nevýhody vidí ve společné evropské měně čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u komentáře na téma Česko a euro.

Zdeněk Sláma: Jsme malá exportní ekonomika zejména do EU a hospodářsky úzce svázaná s Německem až natolik, že se někdy s nadsázkou říká, že jsme 17. spolkovou zemí. Vzhledem k tomu, že velká část firem je exportních, tak už jen náklady na zajištění kurzového rizika jsou v součtu za všechny firmy astronomické. Jsou to poplatky bankám, které jsou naprosto zbytečné, je to de facto trest za to, že nemáme euro, a musíme si tak pojišťovat kurzové riziko. A kam tyto peníze, které by jinak mohly zůstat doma firmám, mizí? Ve formě dividend do matek v zahraničí. Pořád se dost lidí v diskuzích vzteká, kolik miliard odteče na dividendách do zahraničí, a tady dáváme do zahraničí dobrovolně peníze, které by firmy mohly využít na investice, mzdy, svůj další rozvoj, to není na hlavu? Kromě toho už v podstatě stejně euro používáme, firmy si už i v tuzemsku mezi sebou účtují v eurech, účetnictví už mohou vést v eurech, úvěry má až 50 % firem už také v eurech. Prostě trh si poradil a euroizace ekonomiky probíhá už teď, firmy nejlépe vědí, co je pro ně výhodné. Už nám chybí jen to euro fyzicky v peněžence. Však Chorvati věděli, proč s eurem spěchali, ti jsou zase výrazně turistickou zemí. A Němci, Rakušani, Slovinci, Holanďani, ti všichni platí eurem, tak co s kunou? Zůstala na památku na eurominci. Co tak bude pro naši budoucnost lepší? Lpět na koruně coby marginální, nevýznamné měně nejen v rámci světa, ale i Evropy, ovšem ve jménu hrdého vlastenectví, nebo se stát členem klubu platícího v pořadí druhou nejvýznamnější rezervní měnou světa hned po dolaru?

Přemysl Havel: Chytré země platí eurem, hloupé platí bankám.

Tomáš Kocourek: Euro v žádném případě. Došlo by k okamžitému zdražení zboží a služeb a jako stát bychom ztratili kontrolu nad měnou, kterou používáme, nemohli bychom si upravovat kurzy vůči ostatním měnám, devalvovat, nic… Byli bychom v područí Centrální evropské banky.

Daniel Kováč: Samozřejmě že bychom měli přijmout euro. Jsme otevřená ekonomika. Naším největším obchodním partnerem je Německo. Všichni, kdo dnes obchodují s Německem nebo dalšími zeměmi, obchodují zásadně v eurech nebo v dolarech. Tím, že si držíme korunu, si jen škodíme a snižujeme naši konkurenceschopnost. Obchodník také bude mít jasno, za kolik podepsat smlouvy, a ne se třást, že se změní během tří měsíců kurz a smlouva bude prodělečná. Samozřejmě že i pro běžného občana to bude mít přínos. Jednak při nákupech v zahraničních e-shopech bude cena jasná a nikdo si nebude přidávat procenta za směnu a jednak, když pojedete do zahraničí, prostě budete mít jasno, kolik co stojí, a ne pořád přepočítávat. Platby v zahraničí kartou budou také jednoznačné bez dalších procent.

Martin Jesko: Je tu taková zlatá střední cesta – říká se tomu kurz navázaný na euro. Mají to tak třeba Dánové – sice si platí dánskou korunou, ale její kurz je pevně navázán na euro. Takže v podstatě platí eurem, jen na tom mají svoje obrázky a jiné hodnoty bankovek. Zrovna u toho Dánska to funguje následovně: Dánsko má vyjednán opt-out na přijetí eura, nemusí tedy euro na svém území zavést. Dánská koruna je zapojena do ERM II, v rámci kterého dodržuje odchylku ±2,25 % od centrálního určeného kurzu, který byl nastaven na 1 EUR = 7,46038 DKK.

Martin Kříž: Diskuze o přijetí nebo nepřijetí eura už dávno nemá racionální základ, je čistě ideologická. Naprostá většina z nás není kvalifikovaná k tomu, aby o tom rozhodovala, protože tomu prostě nerozumí(me).

Vitko Tetic: Když prostě nemáme nic, na čem bychom si mohli honit národní hrdost, tak si ji honíme alespoň na té koruně. Co na tom, že je výhodná tak maximálně pro spekulanty, hlavně že máme něco extra a můžeme si hrát na iluzi ekonomicky jedinečné země. Dopadne to jako vždycky, firmy obchodují v eurech, za chvíli začnou vyplácet v eurech mzdy, obchody začnou běžně akceptovat platby v eurech a najednou nikdo nebude koruny používat. Prostě taková klasická cesta rozvojového světa, kde místní měna umře na absolutní nezájem.

Vladimír Smékal: Pro většinu našich občanů je nejdůležitější, v jakém kurzu se změna provede. O tom jsou zatím všichni politici i ekonomové zticha. Je pro občany důležité vědět, v jakém kurzu se jim zdraží prakticky vše a v jakém kurzu zůstanou alespoň na „svém“. Zatím, pokud vím, všichni občané „východních států“ EU po přechodu na euro zchudli.

Artur Neruda: Jsem příznivcem euroměny, a tak osobně doufám, že se nebude vypisovat nějaké hloupé referendum, kde by o zásadní ekonomické otázce měli rozhodovat lidé, jejichž ekonomické vzdělání začíná u výplatní pásky a končí u účtenky z Albertu.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Honza Bauer: Objektivně, nikdo mimo naše území korunu nechce. A co víc, drtivá většina zemí ji ani nezná. V tomto směru ji můžeme nazvat trabantem. Tvrdíme, že ho nikdy nevyměníme, že se v něm můžeme vrtat, jak chceme, sice smrdí, moc nejede, dělá kravál, ale je náš! Tak proč ho měnit za mercedes, ve kterém se nebudeme smět vrtat a zná jej celý svět – je všude na světě stejně směnitelný jako USD a ani trochu nesmrdí, natož aby dělal kravál.

Tomáš Hora: Koruna nemá se suverenitou nic společného. Peníze jsou v zásadě nějaké platidlo, které dostáváte za svou práci a za které si kupujete zboží potřebné pro svůj život. Nic víc. A upřímně, koruna má hodnotu jen na území našeho státu, mimo území české republiky se s ní platit nedá a málokde vám ji vymění za jinou měnu. Další věc je, že jsme silně exportní ekonomika plus hodně zboží denní spotřeby dovážíme. A všechny tyhle exporty a importy zbytečně zatěžujeme konverzními poplatky mezi měnami. V Evropě je euro pro nás nejvhodnější měnou, jinak bych se klidně přikláněl i k dolaru. Držet si korunu je z praktického hlediska nesmysl.

Reklama

Doporučované