Hlavní obsah

Schválně mluvíme tak, aby byl život ještě těžší. Proč?

Jan Lipold
šéfkomentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anna Milerová, Seznam Zprávy

Sloupek Šuplík hledá své náročné čtenáře.

Reklama

Lehkost bytí? Je to naopak: existovat je náročné a musíme pořádně předvést, jak moc.

Článek

V dnešním Šuplíku se bez servítků obujeme do některých oblíbených klišé a vrátíme úder. Například, co takové přídavné jméno „náročný“?

Život je beztak pes a svět čím dál tím komplikovanější – ale proč si ještě sami nakládáme tím, jak u toho mluvíme? Děláme z jazyka únavový syndrom, všechno je tak náročné… Řeč padá vysílením. Popsat skutečnost beze slova náročný je vyloučené. Tím se pod její tíhou prohýbáme ještě víc. Stresujeme se z náročných požadavků a náročných ambicí. Z naší existence se stává jedna velká směna. Zatraceně náročná.

Tím nechci ironizovat obtížnou práci, komplikovaná rozhodnutí nebo mimořádné výkony. Potíž je v tom, že o slovo „náročný“ zakopáváme na každém rohu, někdy aniž bychom věděli, proč přesně tou námahou vzdycháme.

Když je něco prý finančně náročné, jde o čistý eufemismus. A místo toho, že záležitost potrvá dlouho, s patřičnou důležitostí říkáme, že to bude časově náročné – patrně pod dojmem, že teprve tento obrat dostatečně podtrhne množství vynaloženého úsilí.

Umím si představit, že „obměna vysílačů“ skutečně je „časově, finančně i logisticky náročný proces“. Ale co jím není?! Dobře, obměna žárovky doma v předsíni ne. Někdy.

Citujme dále: „Před zprovozněním obchvatu je potřeba splnit náročné úřední procesy.“ „Zařízení interiéru je náročný proces.“

„Celý proces je však velmi náročný z hlediska předpisů.“ K procesům zjevně náročnost patří tak nějak z podstaty, ovšem po zkonzumování předchozí věty je člověk rovnou zralý na lázně. Ale pozor, na jiném místě zase čteme: „Otužování je náročný proces.“

„Náročnou stavbu stihla společnost dokončit v jediné stavební sezoně.“ „Zatímco silniční stavby se letos dařilo zlevňovat, u oprav mostů, které jsou náročnější na lidi a materiál, se to nedařilo.“ „Zdánlivě jednoduchý nápad však byl velmi náročný na realizaci.“ Tak určitě…

„Výlet je náročný fyzicky i časově, trvá šest až osm hodin, takže je vhodnější spíš pro zdatné turisty.“ Nebylo by lepší v téhle větě škrtnout slovní omáčku „je náročný fyzicky i časově“?

„Znalostně náročné aktivity.“ Nevím, dál!

„Výcvik a chov je náročný jak časově, tak i finančně.“ Přeloženo do normální řeči: Zabere hodně času a přijde na dost peněz, případně je drahý.

„Grilování je koníček jako každý jiný, náročný nejen na peníze, ale i na čas.“ To známe…

„Odchyt zvířat byl velmi náročný.“ No jéje.

„Způsob francouzského servírování byl velmi náročný i na množství obsluhy.“

„Jablonec nad Nisou je podhorským městem, které je v zimě na údržbu náročné.“ Svatá pravda. A kde je kouzelné slůvko „velmi“?

Náročný, dozvěděli jsme se, byl transport lemura širokonosého. Ale „náročné výzvy“ jsou dutá fráze.

„Amazon čelí ve svém podnikání řadě náročných úkolů a snaží se udržet si pozici největšího světového poskytovatele cloudových služeb a internetového prodejce.“ Ještě jednou: kdo z nás VŠECH také „nečelí řadě náročných úkolů“? Proč se to píše speciálně tady, ačkoli to znamená stejné nic jako v jakémkoli jiném případě?

Přívlastek náročný nosí divák i trenér, režim (denní) i resort (vládní), týden i měsíc. Loňský rok byl náročný, ten letošní je a příští bude. Ještě náročnější.

Všechno dá strašně moc práce. Odměnit se můžeme tím, že si po něčem náročném dopřejeme něco prémiového. Když slovo „prémiový“, komerčně nejúspěšnější klišé posledních let, zadáte do vyhledávače, vyběhnou na vás mimo jiné tyto prémiové produkty:

Fond, účet, gin, počesaný úplet, gourmet popcorn, servis vysavače, nábytek, čaj, bydlení, granule, piercing, kolagen, set jemné drtě, extra panenský olivový olej, snímač tepové frekvence, kuchyňský nůž, tréninkový balisong, karnaubský vosk, ležák, elektrokoloběžky, funkce, adventní kalendář, seno, příchutě, vytvrzovač a zpevňovač betonu, obsah, balíček stop předčasnému stárnutí, doplněk pro nervózní koně, žakárový ubrus a kovové šindele. A to ještě není všechno. Objednávejte ihned a získáte mnohem víc!

Reklama

Doporučované