Hlavní obsah

Soud zlikvidoval 34 stran a hnutí. Kulturní škoda je nevyčíslitelná

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Anna Milerová, Seznam Zprávy

Posuďte sami, o co všechno jsme úderem soudního kladívka přišli tentokrát.

Reklama

Sloupek Šuplík si tentokrát vyšel na adventní procházku po hřbitově politických subjektů.

Článek

Nejvyšší správní soud tento týden rozpustil 34 politických stran a hnutí. Víceméně rutinní záležitost. Čas od času se týká těch, kdo nezveřejňují, respektive nemají výroční zprávy o svém hospodaření.

„…ani v dodatečné lhůtě své povinnosti nesplnily, takže musely být podle zákona rozpuštěny a zlikvidovány,“ bez slitování pravil soudce-kat Tomáš Langášek.

Ani letos by nešlo o nic světoborného, i proto, že o mnoha rozpuštěných spolcích jste pravděpodobně nikdy neslyšeli. Důležité je, pro náš Šuplík tedy rozhodně ano, něco jiného: totiž smutek, který člověka nad seznamem hříšníků určených k vymazání z politického spektra pokaždé jímá.

Procházím si jeden po druhém ty ušlechtilé názvy, a cítím: o tolik by s nimi býval mohl být svět lepší! A kolik mocenských a lidských ambicí, podrazů, zasedání dlouho do noci, kreativity, kávy a cigaretového dýmu, oblbování voličů a fyzického i duševního úsilí nakonec skončilo ve stoupě. Jaká kulturní škoda!

Vkrádá se stesk, jako když se bourá nějaké staré nádraží. Taková fůra paměti, a co po tom zůstane, akorát pár poškrábaných vzpomínek.

Soud zároveň při rozpuštění jmenuje likvidátora. Ptejme se: neměly by se ty partaje místo demolice raději nechat tiše zchátrat, nebo, pardon, shnít? Až se samy rozpadnou v prach?

Posuďte sami, o co všechno jsme úderem soudního kladívka přišli tentokrát. Rozpuštěni byly například: Občané České republiky. Jihočeští hasiči. Slušní lidé (ti jsou důkazem rozšířeného omylu, že název partaje má charakterizovat její členskou základnu). Skončily rovněž Veřejné zájmy, Radostné Česko, První republika, Evropa společněNová generace. Což je dost deprimující. A taky Hnutí fair playHnutí O co jim jde?! Což je fér. Jenže o co jim nebo vlastně komu šlo, to už se nikdy nedozvíme. Film s otevřeným koncem. ?!.

Když jsme u těch hnutí, i rozpouštěcí rozsudek potvrzuje stoupající oblibu formátu „hnutí“ na úkor „stran“. Ačkoli prakticky je hnutí a strana jedno a to samé, slovo hnutí má mnohem větší potenciál. Hnutí na rozdíl od strany nesmrdí schůzováním, legitimacemi a členskými příspěvky. Koneckonců, to všechno má přívlastek „stranický“, zatímco „hnuťské legitimace“ se neříká, stejně jako existují jen straníci, a ne hnutníci. Hnutí v sobě navíc obsahuje žádoucí pohyb (kupředu!) a sugeruje masovost, ano, pohyb mas. Není divu, že v dolní komoře je teď 124 poslanců a poslankyň za hnutí (ANO, STAN, SPD), a jen 76 za strany.

Z metodických pokynů pro tvorbu názvů politických tlup ještě vybíráme:

Úplně bez obav se můžete jmenovat tak, aby to o vašem programu nic bližšího neříkalo – protože to, jak potvrzují četné příklady z historie, vyjde stejně nastejno. Takže bohatě stačí identifikace typu Středočeši, Jihočeši nebo Východočeši (všechny tyto politické subjekty existují). Anebo rovnou cool šifry jako KGX 5 (tento politický subjekt zatím neexistuje – ale mohl by!).

Pokud hodláte pracovat s přírodní lyrikou, volte symboly s hřejivou konotací. Příklad: můžete se klidně jmenovat Úsvit, kdežto partaj Soumrak by byla příliš dekadentní a ve volbách bez šance. Na státní příspěvek.

V komunálu používejte pouze znaménko Plus (Brno Plus, Jakákoli obec v zemi a tamní nezávislí kandidáti Plus). Mít v názvu slovo Mínus, natož složitější operaci typu druhá odmocnina, rovná se politické sebevraždě.

Šikovné je říkat si něco Změna něco, jen musíte počítat s tím, že když se pod názvem Změna náhodou dostanete k moci, budete muset u příštích voleb tvrdit, že jedna změna už stačila, a teď by se naopak nic měnit nemělo. Na finty typu „Dotáhněme změnu do konce!“ vám po x letech skočí málokdo.

Pokud vám připadá, že brainstorming nad jménem vámi zakládané partaje vrcholí ve slepé uličce, vyplatí se sáhnout po názvu se slovem „spolu“ nebo „společně“, v přísnější verzi „jednotný“ nebo „jednotně“. Není to bůhvíjak originální – ale reklamy na prací prášek snad jsou? Pořád lepší než si říkat Hnutí Každý za své. S tím ještě nikdo nikde nevyhrál.

Mimochodem, je vám známo, že Naděje byla rozpuštěná, zlikvidovaná a umřela poslední už v roce 2009? Pak se máme divit, jak to tu vypadá. Hezký den, milí čtenáři.

Reklama

Doporučované