Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Netrpělivě čekáme na analýzu našeho humoru z dílny ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Patrik Nacher by mohl vyučovat demagogii na některé z předních univerzit.

Reklama

Musím se za celý kolektiv Šťastného pondělí pochlubit: Poslanec Parlamentu České republiky usoudil, že si naše skromná show a její (spolu)autor zaslouží analýzu své vyváženosti.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Když dodám, že cílem analýzy je vyzkoumat, zda náhodou nepoužíváme při hodnocení vládní koalice a opozice takzvaný „dvojí metr“, je asi jasné, kdo si onu analýzu zadal. Ano, Patrik Nacher, jeden z nejvýraznějších poslanců hnutí ANO, byť – pokud známo – stále ještě bez přímého členství v hnutí.

Jak to víme? Sám mi to sdělil na sociální síti X v jím vyvolané debatě, ze které jsem pochopil, že se ho dotkl můj sobotní sloupek z minulého týdne a že žádá, abychom stejným metrem měřili i politikům dnešní vládnoucí koalice.

Když jsem se jej s odkazem na některé starší texty snažil přesvědčit, že se věnujeme každému, kdo si to zaslouží, tedy i koaličním politikům, neuspěl jsem: „Zadal jsem důkladnou analýzu a vím, co píšu. A nejde jen o komentáře a videa, ale také o komunikaci na sítích,“ pravil pražský lídr ANO.

Proti tomu samozřejmě nemám ani to nejmenší, stejně jako proti poslanci Nacherovi, s nímž se známe asi tak 25 let, jen bych se teď nerad zmýlil, zda byl tehdy ještě v ODS, v Unii svobody, nebo v některých z dalších stran polistopadového kartelu.

Patrik Nacher by mohl vyučovat demagogii na některé z předních univerzit. Jeho metoda „dvojího metru“ je v podstatě její aplikovaná forma, kterou většinou skončí u otázky „kdyby to bylo naopak, bylo by to stejné?“ Nicméně aspoň si něco myslí a je ochoten za to veřejně bojovat, většinou proti přesile.

Už teď se ale nemohu dočkat výsledků oné analýzy a jména autorů – tipoval bych nejspíš Patrikova kamaráda Ondřeje Prokopa, muže ochotného zúčastnit se Běhu pro Paměť národa se vzkazem, že běží za Andreje Babiše.

Pan Prokop se většinu času chová jako běžný twitterový troll, na které jsme si už zvykli. Kromě toho je to ovšem také předseda pražské organizace ANO, což svědčí o jediném: Pokud na to máte žaludek a jste z Prahy, vstupte do ANO a uděláte tam záhy raketovou kariéru, protože na takhle nízký práh jinde zřejmě nenarazíte.

Jsme s panem Prokopem také momentálně v jistém sporu: Ondra (vzhledem k tomu, že mě na sítích běžně tituluje „Jindro“, předpokládám, že si tohle familiární oslovení můžu dovolit) mě před týdnem obvinil, že si mě „koupila vláda“. Když jsem ho požádal, aby to dokázal, nebo se omluvil, blahosklonně odpověděl, že to samozřejmě dokáže, protože má na mě „tlustou složku“.

To mě zaujalo a požádal jsem o její zveřejnění – na což pan předseda Prokop zareagoval se statečností vrcholného politika Babišova hnutí: Oba tweety smazal a od té doby se tváří, že se nic nestalo. Asi jako sedmileté dítě, které v pokojíčku něco rozbije těsně před tím, než se srdceryvně rozpláče, takže ho pak místo zlosti máte tendenci spíš litovat, uličníka.

Ale stejně by mě ta Nacherova analýza zajímala. Doufám, že dokument nevynechává ani tu poslední zmínku na sociálních sítích a řádně ji zařazuje do kontextu: „Sledovaný učinil 30. 12. 2023 v 18:52 zmínku na sociální síti X, jejímž cílem bylo zdánlivě humornou formou („vtip“) opakovaně dehonestovat předsedu hnutí Andreje Babiše. Byla přijata operativní opatření ve formě artikulace nesouhlasu prostřednictvím spřátelených účtů ‚Peťulína Markvartová‘ a ‚Demokratická opozice‘. Závěr: Objekt projevuje otevřené internetové nepřátelství vůči hnutí ANO.“

Těším se i na klasifikaci jednotlivých vtipů, které jsme použili ve Šťastném pondělí, Šťastném podcastu či ve Šťastném slovu: „Vtipné“, „méně vtipné“, „vtipné, pokud by nemířilo na nás“, „záměrně méně humorné“, „výsměšné“.

Mají jednotlivé pointy přiděleny koeficienty? Pokud zazní vtip na předsedu vlády Fialu a v epizodě chybí šprým namířený na stínového premiéra Havlíčka, je to chyba, nebo spíš body pro nás? Rádi se poučíme.

Zároveň také doufám, že jsme pro poslanecký klub ANO natolik důležití, že odměna za vypracování analýzy byla vyplacena z takzvaného „expertovného“, tedy paušální částky, kterou poslanci a kluby dostávají ze státního rozpočtu.

V případě, že za materiál zaplatil osobně poslanec Nacher ze svého, jsme samozřejmě ochotni se na honoráři podílet, protože cítíme, že taková zpětná vazba je něco, co nás může posunout vpřed, směrem ke konstruktivní společenské satiře, po které všichni tolik voláme.

Čekáme a budeme urgovat. Děkujeme Patriku Nacherovi a vyváženému humoru zdar.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Reklama

Doporučované