Hlavní obsah

Drsný útok Trumpa juniora na Aleca Baldwina. Na sítích se trefuje do tragédie

Foto: Profimedia.cz

Halyna Hutchinsová byla filmařka ukrajinského původu, dříve pracovala jako novinářka, před šesti lety absolvovala filmovou školu v LA.

Reklama

Alec Baldwin se stal terčem drsného vtipu. Syn exprezidenta Spojených států Donald Trump mladší se vyjádřil k tragickým událostem, kdy americký herec během natáčení omylem zastřelil kameramanku a zranil režiséra.

Článek

„Zbraně lidi nezabíjí. Alec Baldwin zabíjí lidi.“ Fotografie triček s takovým nápisem sdílel v posledních dnech na svých sociálních sítích syn Donalda Trumpa. Prvorozený potomek bývalého amerického prezidenta zveřejnil na svém Instagramu odkaz na web, kde se podobné zboží prodává za 27,99 dolaru (zhruba 620 korun). V jednom z instagramových příběhů se také podělil o snímek Aleca Baldwina, který má na sobě stejné tričko v černé barvě.

„Pojďme se všichni podívat, jak Alec Baldwin říká, že za všechno může zbraň… Je to jen otázka času,“ zní v dalším příspěvku Trumpa mladšího.

Ke zesměšňování amerického herce se Trump mladší uchýlil poté, co Alec Baldwin minulý týden nešťastnou náhodou zastřelil 42letou kameramanku ukrajinského původu Halynu Hutchinsovou. Tragický incident se odehrál při natáčení filmu Rust poblíž Santa Fe v Novém Mexiku. Smrti filmařky, která dříve pracovala jako novinářka, si všiml celý svět, nejvíce ale rezonoval ve Spojených státech a na Ukrajině. Baldwin také postřelil režiséra filmu Joela Souzu, kterého později zdravotníci z nemocnice propustili. Natáčení westernu je nyní pozastaveno.

Jak píší zahraniční média, zbraň, ze které padl osudný výstřel, přinesl na vyzkoušení scény asistent režiséra David Halls. Byl to právě on, kdo Baldwinovi řekl, že pistole, ze které bude střílet, je bezpečná. Zbraň ovšem obsahovala ostrý náboj. Později se také ukázalo, že to není poprvé, co je Halls do podobných kauz zapleten.

„Dave Halls byl propuštěn během natáčení snímku Freedom's Path v roce 2019 poté, co jeden z členů týmu byl lehce zraněn, když ze zbraně vyšel náhodný výstřel,“ uvedl pro agenturu AFP nejmenovaný producent snímku.

Kdo ponese zodpovědnost za neštěstí, není zatím jasné. Vyšetřovatelé v souvislosti s kauzou vyslechli svědky i samotného Baldwina. Policie zatím nikoho nezatkla ani neobvinila, pozornost se ale soustřeďuje na osoby, které před smrtícím výstřelem manipulovaly se zbraní. Jde zejména o výše zmiňovaného Hallse a Hannah Gutierrezovou-Reedovou, která během natáčení měla na starosti zbraně.

„Bič a pak hlasité prásknutí“

Podle prvních výpovědí 63letý americký herec seděl na lavičce v dekoraci kostela a cvičil před kamerou tasení zbraně. Baldwin dostal zbraň a bylo mu řečeno, že není nabitá, vyplývá ze soudních záznamů, které citují americká média. Režisér Souza v tu chvíli nahlížel přes rameno Hutchinsové, když uslyšel něco, co znělo jako „bič a pak hlasité prásknutí“. Rána zasáhla kameramanku do těla a zranila režiséra na rameni.

Hutchinsová se poté popadla za břicho, začala vrávorat a někdo jí pomohl lehnout si na zem. Podle kameramana Russella, který byl vedle ní, si stěžovala, že necítí nohy. Po převozu do nemocnice zemřela.

„Držel jsem ji v náručí, když umírala. Její krev byla na mých rukou,“ napsal na svých sociálních sítích v neděli jeden ze členů filmového štábu Serge Svetnoj.

Baldwin se potkal s manželem a synem Hutchinsové

„Halyna nás všechny inspirovala svou vášní a vizí a její odkaz je příliš významný na to, aby se dal vyjádřit slovy. Naše ztráta je obrovská a žádáme média, aby respektovala soukromí mé rodiny, když se vyrovnáváme s naším smutkem,“ napsal na Twitteru několik dní po tragédii manžel zastřelené kameramanky. Alec Baldwin již dřív hovořil o tom, že je s manželem Hutchinsové v kontaktu, na sociálních sítích se objevily také fotografie, na nichž je vidět, jak se objímají.

Foto: Profimedia.cz

Alec Baldwin a Matt Hutchins.

V neděli večer se mezitím konala vigilie za zabitou kameramanku. Několik stovek kolegů se sešlo před místní odborovou kanceláří Mezinárodní aliance zaměstnanců divadelních scén (IATSE) v Los Angeles, popisuje list The Guardian.

„Jsme tady, abychom truchlili. Ale obávám se, že každý z přítomných cítí určitou frustraci a hněv. Hněv, že příliš často snaha dokončit produkci odsouvá bezpečnost na druhou kolej a ohrožuje členy štábu,“ promluvil k davu viceprezident IATSE Michael Miller.

Reklama

Doporučované