Hlavní obsah

Sobotka u Hlávkovy koleje: S dalajlamou se může scházet každý, ale vláda musí držet politiku

 

Reklama

Premiér poskytl po shromáždění u Hlávkovy koleje rozhovor reportérovi Seznamu.

Článek

První vzpomínková akce k výročí událostí 17. listopadu se stejně jako loni odehrála u Hlávkovy koleje na Novém Městě v Praze 2.

Premiér Bohuslav Sobotka loni svým projevem učinil z tohoto shromáždění jednu z nejvýznamnějších akcí 17. listopadu. Vyjádřil se jasně k migrační krizi a poslal rázný vzkaz domácím populistům.

Letos bylo jeho vystoupení na stejném místě méně výrazné.

V krátkém rozhovoru pro Seznam po shromáždění řekl, že je překvapen, jak rychle doba od listopadové revoluce v roce 1989 utekla.

„Nic bych neměnil, i když ne všechny ideály se podařilo naplnit," uvedl.

Právě o ideály svobodné společnosti je podle něho třeba pečovat.

„Když ideály nebudeme podporovat, zahynou. Svoboda a demokracie potřebují podporu občanů ," řekl premiér s dovětkem, že právě 17. listopad je důležitý k přemýšlení, jak přimět občany, aby demokracii také dali svoji podporu.

„Byl bych rád, kdyby nás hodnoty listopadu spíše spojovaly," dodal.

Neúčast Miloše Zemana na letošních oslavách státního svátku premiér významně nekomentoval.

„Je to jeho rozhodnutí, on si to připomene po svém, protože i pro něho byl rok 1989 zlomovým datem," uvedl Bohuslav Sobotka.

Jako premiér se před necelým měsícem po návštěvě dalajlamy a jeho setkání s ministrem kultury Danielem Hermanem připojil k prohlášení ústavních činitelů pro čínskou vládu.

„Dalajlama jezdí do České republiky pravidelně a scházet se s ním může každý. Ale členové vlády souhlasili s nějakou politikou a nemůžeme vypadat jako blázni a říkat každý den něco jiného," uvedl Bohuslav Sobotka na otázku, jak jde toto prohlášení dohromady s listopadovými ideály.

„Máme s Čínou stejné vztahy jako západní země. Svět není černobílý," dodal premiér.

Reklama

Doporučované