Hlavní obsah

Nebuď zaslepený touhou, brácho. Jak se William rozkmotřil s Harrym

Foto: Profimedia.cz

Princové Harry a William se svými manželkami. Kniha Hledání svobody nabízí nový pohled na předivo vztahů nejen mezi tímto čtyřlístkem.

Reklama

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se sice na psaní knihy Finding Freedom údajně nepodíleli. Řádky nové publikace jim ovšem výrazně fandí a odhalují nové kořeny sporu, který vyústil odchodem Harryho a Meghan z Velké Británie.

Článek

Ve Spojeném království nezískal exkluzivní práva přetiskovat úryvky z nové knihy Finding Freedom (Hledání svobody) žurnalistických specialistů na královské kruhy Carolyn Durandové a Omida Scobieho bulvární plátek, nýbrž seriózní The Times a jeho nedělník The Sunday Times. To naznačuje, že některé výbušné řádky asi není možné brát na lehkou váhu.

Nejzásadnější úryvky se týkají hledání „bodu nula“, z něhož se odvíjí nepříliš úspěšná integrace americké míšenky do britské královské rodiny, která vyústila radikálním krokem, kdy se před pár měsíci vévoda a vévodkyně ze Sussexu vzdali svých oficiálních královských povinností.

„Snobský a povýšený“ William

Drbůchtivá světová veřejnost se dlouhodobě klonila k názoru, že Meghan Markleovou více než chladně přijala na královském dvoře hlavně Kate, tedy vévodkyně z Cambridge. Když se začteme do díla Durandové a Scobieho, tahle teorie víceméně padá. Žádná „doba ledová“ mezi oběma půvabnými vévodkyněmi prý nenastala, jen si prý kvůli odlišným zájmům neměly úplně co říct.

Podle autorů Finding Freedom byly naopak naprosto klíčové debaty obou bratrů v době, kdy Harry (podle přátel byl od prvního rande „v transu“) dospěl k přesvědčení, že Meghan je ta pravá. Podle The Times byl napřed William spokojený s tím, že jeho mladší bratr vypadá šťastně. Zneklidňovalo ho ale údajně „tempo“, které tehdy krátkodobý vztah Harryho a Meghan nabral.

Vévoda z Cambridge podle knížky bratrovi doporučil, aby „si vzal tolik času, kolik potřebuje, aby tu dívku lépe poznal“. Jenže citlivý Harry to prý vzal jako urážku. Hlavně se ho prý dotkla bratrova formulace „ta dívka“, kterou považoval za „snobskou a povýšenou“. „Přitom se William chtěl jen ujistit, že Harry není zaslepený touhou,“ dodávají Scobie s Durandovou.

Po této roztržce datující se do léta 2017 se prý vztahy obou bratrů už nikdy nevrátily k normálu. Harry, který dříve pravidelně docházel do Kensingtonského paláce s dárečky pro svého synovce George a neteř Charlotte, podle listu The Sunday Times omezil i tyto návštěvy. Kate prý neudělala nic proto, aby tento příkop zasypala.

My versus zbytek světa

Podle Telegraphu, jenž se odvolává na osobu z okruhu letitých Harryho nejlepších přátel, který se v posledních týdnech rovněž ocitl v nemilosti, přijali Sussexové v soukromé i profesionální rovině filosofii „my versus zbytek světa“. Stačila prý jakákoli poznámka, která vévodovi ze Sussexu přišla neuctivá nebo kritická, a dotyčný byl vyškrtnut z „vnitřního okruhu“ Harryho přátel.

Od knihy Hledání svobody se vévoda a vévodkyně ze Sussexu oficiálně distancovali. Ostře sledovaný pár, který i se synkem Archiem momentálně žije v Kalifornii, v prohlášení uvedl, že s ním v souvislosti s biografií nikdo nehovořil a na vzniku knihy se nijak nepodíleli. Ovšem The Daily Telegraph tvrdí, že duch knihy Finding Freedom Harrymu a Meghan jednoznačně fandí a že práce Carolyn Durandové a Omida Scobieho vznikla s „požehnáním“ vévody a vévodkyně ze Sussexu, což ovšem Meghan s Harrym popírají.

V knize se čtenář brodí nánosy informací typu, co pili Sussexové na svém prvním rande (ona martini a on pivo), jaký měl Harry utajovaný účet na Instagramu, když s Meghan Markleovou začal chodit (@SpikeyMau5), nebo kolik měla americká herečka při příjezdu ke královskému dvoru zavazadel.

Reklama

Doporučované