Hlavní obsah

Sobotka vyčinil Babišovi za další změny v EET. Nechápu vaše rozhořčení, reaguje šéf financí

Babiš navrhuje výjimky z EET, Sobotka je ostře proti

 

Reklama

Pokud „osvobození" od EET u drobných podnikatelů neprojde vládou, navrhne ho Andrej Babiš jako poslanec sám.

Článek

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádném vystoupení před novináři potvrdil, že navrhne, aby se jeho projekt elektronické evidence tržeb netýkal drobných podnikatelů, pokud mají obrat do 250 tisíc ročně a současně daní paušálně.

Premiér Bohuslav Sobotka však reagoval ostrým dopisem, ve kterém zkritizoval ministra financí za další nečekané změny systému jen pár dní před jeho startem. A sám svolal tiskovou konferenci, na které potvrdil, že od Babiše čeká souhrnný materiál k EET, který bude obhajovat na nejbližším zasedání vlády.

Malí podnikatelé by mohli žádat do 1. května 2017

Babiš ve středu upřesnil, že do 1. května příštího roku si mohou malí podnikatelé zažádat o daňový paušál a tím se vyhnou EET.

Babiš je rozhodnutý prosadit tento návrh jako novelu zákona o EET i sám, pokud by s ním nesouhlasila vláda. "Nechápu to rozčilení kolem," řekl a argumentoval tím, že nejde o výjimku z EET, ale o součást daňové politiky pro ty, kteří daní paušálně.

Sobotka kontroval prohlášením, že zákon o EET není Babišův, ale jde o návrh koaliční vlády. A jen ta může rozhodovat o případných úpravách a změnách.

Podle nových představ ministra financí se nakonec bez EET mají obejít také e-shopy, jejichž zákazníci platí platebními kartami on-line.

Babiš změny, se kterými přišel týden před ostrým startem systému, zatím oznámil v koalici. Takže o změnách se patrně bude ještě jednat ve vládě a poté ve Sněmovně.

Politici jsou k novým návrhům spíše kritičtí. Nelíbí se jim především to, že přicházejí na poslední chvíli a jsou nekoncepční.

Drobní podnikatelé možná budou evidovat jen pár týdnů

„Upravovat EET různými výjimkami nemá smysl. Zákony musí být hlavně jednoduché a přehledné. Jediné správné řešení je celý systém zrušit a podnikatelům vynaložené náklady kompenzovat,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Podle Fialy měl Babiš v přípravě EET volnou ruku a celá věc skončila „zmatkem, chaosem a trapnými výmluvami“.

Také František Laudát z TOP 09 si myslí, že by premiér měl urychleně celý projekt zastavit. „Děje se přesně to, před čím jsme varovali. Premiér by měl zasáhnout,“ uvedl Laudát.

Laudát navíc upozornil na to, že zákon o evidenci tržeb je takzvaný parametrický zákon. Vláda tedy může sama rozhodnout o tom, na které skupiny podnikatelů se EET vztahuje a kdy. Souhlas Sněmovny k tomu nepotřebuje.

Starostové chtějí výjimku pro „milionové" podnikatele

Hnutí Starostové a nezávislí se zase nelíbí, že od EET budou osvobozeni jen podnikatelé s maximálním ziskem 250 tisíc ročně, kteří si požádají o paušální daň. Hraniční částku totiž považují za příliš nízkou. „Musíme si zanalyzovat, jestli to nezpůsobí chaos,“ uvedl předseda hnutí Petr Gazdík.

Hnutí už dříve navrhovalo, aby výjimku dostali všichni podnikatelé s příjmy pod milion korun. „Ale spíše budeme hlasovat pro,“ dodal Gazdík.

Babiš může počítat s podporou lidovců. „Musím říct, že jsem poměrně rád, že na Ministerstvu financí pochopili, že zákon nepamatoval na ty drobné podnikatele. Návrh, se kterým ministr Babiš přišel, jde správným směrem,” uvedl místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Naopak ČSSD je ostře proti. Premiér zkritizoval Babiše, že před zavedením EET vypuká na jeho ministerstvu panika. Trvá na tom, aby byla evidence v prosinci spuštěna a další změny se nepřijímaly.

Reklama

Doporučované