Hlavní obsah

Nechceme další Dieselgate aféru. Obhájci životního prostředí se bouří proti EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Automobilky nemusí zveřejňovat strategie kontroly znečištěníVideo: Reuters

 

Reklama

Nové právní předpisy Evropské unie umožňují automobilkám utajovat systém kontroly znečištění před veřejností. Podle serveru The Guardian s tím ale nesouhlasí právníci, kteří hájí zájmy životního prostředí. Chtějí, aby takové jednání bylo považováno za nezákonné.

Článek

Právníci mezinárodní společnosti ClientEarth se obávají, že nezveřejněné strategie automobilových prodejců povedou k dalšímu „Dieselgate” skandálu.

V kauze zvané Dieselgate automobilka Volkswagen v září roku 2015 přiznala, že po celém světě instalovala do naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Šlo o zhruba jedenáct milionů automobilů.

Společnost ClientEarth oznámila, že se snaží nařízení Soudního dvora Evropské unie změnit.

„Tato informace musí být veřejná, aby jednotlivci a nevládní organizace mohli sledovat, jestli výrobci aut dodržují pravidla týkající se emisí z vozidel a zda to sledují také úřady,” řekla právnička společnosti ClientEarth Anaïs Berthier.

Výrobci aut zveřejňovat své strategie kontroly emisí nechtějí. Tvrdí, že tím odhalují svá obchodní tajemství.

Obhájci životního prostředí ale poukazují na to, že nové předpisy EU jsou v rozporu s takzvanou Aarhuskou úmluvou. Ta zajišťuje přístup veřejnosti k informacím o životním prostředí.

Mluvčí Evropské komise zatím neuvedl, zda již podnikli potřebné kroky. Myslí si, že veřejnost je ohledně škodlivého znečištění ovzduší informována dostatečně.

Reklama

Související témata:

Doporučované