Hlavní obsah

„Nechci, aby mé děti musely držet hubu a krok.“ Lékařka, která zachránila popálenou Natálku, jde do politiky

Němečková Crkvenjaš: Lidé jsou nespokojení. Bojím se, že hrozí návrat režimu, jako byl ten před listopadem 1989.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před devíti lety stála v čele týmu, který zachránil život dvouleté Natálie Kudrikové. Tu se pokusila ve Vítkově upálit parta českých neonacistů. V podzimních volbách bude Zdenka Němečková Crkvenjaš kandidovat do Senátu.

Článek

Svého času si užila permanentní pozornost médií - až jí to nebylo příjemné. A když před čtyřmi lety na kandidátce TOP 09 nedokázala obhájit místo v ostravském zastupitelstvu, vypadalo to, že je její politické angažmá u konce.

Když ji ale známí začali přesvědčovat, aby se pokusila získat senátní křeslo v obvodě Ostrava-město, změnila názor.

„Jsem matka a nechci, aby děti musely žít ve společnosti, kde platí, že mají držet hubu a krok,“ vysvětluje své pohnutky jednačtyřicetiletá lékařka, která již deset let stojí v čele ostravského popáleninového centra. A tak se v říjnu do souboje skutečně pustí a nebude to mít snadné. Křeslo v Ostravě obhajuje populární senátor Lubomír Sulovský, kandidaturu tam už oznámil i bývalý předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek.

Zdenka Němečková Crkvenjaš bude kandidovat s podporou ODS, Strany soukromníků a TOP 09, což pro ni znamená pozoruhodný comeback. Z posledně jmenované strany před časem vystoupila, když se jí dotkl jeden z výroků Miroslava Kalouska na adresu jejího manžela - někdejšího ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka.

Podívejte se nahoře ve videu na rozhovor o tom, jak se dnes daří malé Natálii. Zdenka Němečková Crkvenjaš vysvětluje i to, jak se cítila, když minulý týden hovořila poprvé na protivládní demonstraci v Ostravě. Vrací se také k životnímu příběhu své rodiny, která do tehdejšího Československa uprchla před válkou v Bosně posledním možným letadlem v roce 1992.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované