Hlavní obsah

Nechci, abych kvůli své ješitnosti pomohl Zemanovi, říká Jiří Pospíšil

„Nebudu zapírat, že se někdy třeba nechci vrátit," říká Jiří Pospíšil v rozhovoru s Jindřichem Šídlem.

 

Reklama

Nerad bych šel do boje, abych získal pět až deset procent a oslabil někoho, kdo by mohl prezidenta Zemana porazit, tvrdí bývalý ministr spravedlnosti.

Článek

Už téměř tři roky tráví někdejší místopředseda ODS a jeden z nejpopulárnějších českých politiků v Evropském parlamentu, kam byl zvolen na kandidátce TOP 09.

A i když tvrdí, že ho práce velmi baví, obtížně se věří tomu, že se jednačtyřicetiletý ambiciózní politik už nikdy nehodlá vrátit do pražské politiky. Sám ale tvrdí, že to pro něj není aktuální otázka: „Nebudu zapírat, že se někdy třeba nechci vrátit. Konkrétní plán ale teď nemám. Jsem trochu fatalista a nechávám to svému osudu," tvrdí.

Možná ale jeho návrat bude rychlý. V červnu chce Pospíšil oznámit, zda bude v lednu 2018 kandidovat na prezidentský post. Aktuálně objíždí Česko při debatách potenciálních soupeřů Miloše Zemana organizovaných Kroměřížskou výzvou.

Říká ale, že je pro něj nejdůležitější, aby se našel kandidát schopný prezidenta Zemana porazit. A pokud někoho takového uvidí, je ochoten mu ustoupit a podpořit ho - šance na vítězství nad úřadujícím prezidentem je podle Pospíšila sice malá, ale existuje.

„Jiří Drahoš je pro mě zajímavý kandidát, ale jeho politické názory přesně neznám.  Teď je poslouchám, s některými souhlasím, s některými ne, dejte mi prosím ještě čas," popisuje své dojmy z rozbíhající se kampaně. „Na počátku jsem jako velmi zajímavého kandidáta vnímal pana Horáčka, ale pak mě některé jeho výroky velmi zklamaly, třeba ten, že je antiSchwarzenberg."

Reklama

Doporučované