Hlavní obsah

„Nechci nic.“ Trump se obhajoval v projevu s pomocí úsměvných poznámek

Poznámky amerického prezidenta, které vzbudily pozdvižení.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

„Nechci nic. Nechci nic, žádné něco za něco,” dušoval se prezident USA Donald Trump v projevu, ve kterém se obhajoval proti tvrzení důležitého svědka impeachmentové kauzy. Teď si z něj utahují lidé nejen ve Spojených státech. Americký prezident si totiž text projevu napsal do poznámkového bloku silným fixem a velkými tiskacími písmeny.

Článek

„Quid pro quo” neboli „něco za něco” – tak měla fungovat politika Bílého domu vůči Ukrajině. Potvrdil to americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland, klíčový svědek v kauze údajného nátlaku americké hlavy státu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

S tím ale americká hlava státu nesouhlasí. Náležitě se k tomu Trump ve středu novinářům vyjádřil před Bílým domem.

„Velvyslanci jsem odpověděl: ‚Nic nechci. Nic nechci, žádné quid pro quo. Řekněte Zelenskému, prezidentu Zelenskému, aby udělal správnou věc,” dušoval se americký prezident před novináři. Ty navíc obvinil, že se tématu náležitě nevěnují.

Projev Donalda Trumpa je ale nyní terčem posměchu. Ani ne tak kvůli obsahu, jako spíš kvůli způsobu, jakým si prezident napsal poznámky. Všechny plánované výroky si totiž poznamenal tlustým fixem a verzálkami do poměrně malého bloku. Navíc si špatně napsal jméno ukrajinského prezidenta, namísto anglické verze ‚Zelensky‘ si poznamenal ‚Zellinsky‘.

Americký velvyslanec při EU Gordon Sondland ve středu v Kongresu pod přísahou prohlásil, že prezident Donald Trump naléhal na Ukrajinu s cílem dosáhnout vyšetřování svého politického soka Joea Bidena a že o tom každý z americké administrativy věděl. Americký prezident se od slov velvyslance distancoval. Sondland ale zároveň ve výpovědi popřel, že by mu prezident přímo řekl, že vyšetřováním senátora Bidena je podmíněna americká vojenská pomoc Ukrajině.

Středeční slyšení zároveň vyvrátilo dva Trumpovy argumenty. Jedním z nich bylo tvrzení, že Ukrajina o zastavení pomoci v den telefonátu nevěděla – opak později ve výpovědi potvrdila šéfka odboru pro Ukrajinu a Rusko na americkém ministerstvu obrany Laura Cooperová. Jeden ze zaměstnanců odboru podle ní v den telefonátu obdržel dotaz od ukrajinské ambasády: „Co se děje s vojenskou pomocí USA na Ukrajině?”

Druhé tvrzení amerického prezidenta pak vyvrátil právě Sondland – Trump totiž prohlašoval, že žádná domluva „něco za něco“, předem stanovené podmínky nebo vyhrožování zastavením vojenské pomoci mezi Spojenými státy a Ukrajinou nikdy nebyly. Velvyslanec ale potvrdil, že podmínky „quid pro quo” si hlava USA objednala přímo skrze svého soukromého právníka Rudyho Giulianiho. „Ano, tak to bylo,“ potvrdil Sondland a dodal, že od amerického prezidenta dostal příkaz s Giulianim spolupracovat.

Reklama

Doporučované