Hlavní obsah

Nechtěla ho, tak ji ubodal. Za vraždu kamarádky dostal 18 let

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Devatenáctiletý Daniel Miarko loni ubodal bývalou spolužačku. Dívku sledoval domů, kde jí nožem zasadil několik hlubokých ran.

Článek

Osmnácti lety vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou potrestal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni devatenáctiletého Daniela Miarka za loňskou vraždu jeho bývalé kamarádky Terezy, která neopětovala jeho city. Ubodal ji v jejím domově ve Zdemyslicích na Plzeňsku.

Vraždu podle rozsudku předem plánoval, připravil si dva nože. Dívce zasadil velkou silou čtyři rány, tři byly smrtelné. Tereza zemřela na prudkou krevní ztrátu do pěti až sedmi minut po útoku, při kterém jí rány zasáhly mimo jiné srdce.

Miarkovi hrozilo až 20 let vězení. Soud mu mimo náhrady škody zdravotní pojišťovně uložil zaplatit rodině zavražděné dívky nemajetkové odškodné v celkové výši pět milionů korun. Rozsudek není pravomocný. Miarko i státní zástupce si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Mladík se k útoku přiznal. U soudu popsal, jak si den před vraždou připravil dva nože, prý pro jistotu, kdyby jeden ztratil. K činu se podle soudu rozhodl proto, že se dozvěděl, že Tereza má přítele. Rozhodl se, že když ji nemůže mít on, nebude ji mít nikdo, uvedl soudce Jan Hostaš.

Ve skutečnosti žádného přítele neměla. „Obžalovaný nedokázal unést, že s ním přestala kamarádit, že s ním nechtěla navázat bližší vztah. Jednalo se o pomstu,“ uvedl soudce. Polehčující okolností bylo doznání i to, že se činu dopustil ve věku blízkém mladistvému. Bylo mu 18 let a čtyři měsíce. Přitížila mu pohnutka. „Tou pohnutkou je právě pomsta. Pomsta za domnělé příkoří, které se však obžalovanému vlastně nestalo. Pouze to tak cítil,“ řekl Hostaš.

V pondělí 27. května se pak ve škole vymluvil na nevolnost a odjel do Zdemyslic. Čekal, až dívka přijede od vlaku. Vydal se za ní domů a ubodal ji nožem s šestnácticentimetrovou čepelí. Rány byly vedené velkou silou, jedna dokonce přeťala žebro a druhá hrudní kost. Po činu napsal rodině i kamarádům, že ji zabil. Jeho matka ho hned jela hledat. Našla ho za Zdemyslicemi, odvezla k dívčinu domovu a předala ho tam policii.

Pokus o sebevraždu

Se svou pozdější obětí se Miarko znal od prvního ročníku střední školy, více se začali bavit předloni v březnu. Chodili do kina, navštěvovali se, trávili spolu víc času. Intimně se nestýkali, dívka to nechtěla. Později náhle vztah ukončila, což Miarka zasáhlo. Pokusil se spáchat sebevraždu, spolykal granule na krysy. Léčil se na psychiatrii, přešel na jinou školu, ale na Terezu nezapomněl.

Obhajoba se snažila poukázat na psychickou nemoc Miarka, znalci u něj ale duševní nemoc vyloučili. Byl podle nich schopen rozpoznat, co dělá, jednal racionálně a promyšleně, ne zkratkovitě.

„Posuzovaný je zcela duševně zdravý. Nebyly zjištěny absolutně žádné znaky psychózy. Motivace k činu koresponduje s racionálním jednáním a plánováním,“ uvedla u soudu znalkyně v oboru psychiatrie. Rezolutně vyloučila, že by Miarko v době skutku trpěl poruchou, jako je mánie nebo deprese, netrpí ani schizofrenií, ani bipolární poruchou. Mladík podle ní nejednal zkratkovitě, v době činu byl zcela příčetný a naprosto schopný rozpoznat a uvědomit si, co dělá.

O svém úmyslu řekl tři dny před vraždou svému kamarádovi. Mladík později u soudu vypověděl, že tomu nepřikládal příliš velký význam. Uvedl, že pozdě v noci byli oba silně opilí. Policie ho ale nyní stíhá kvůli tomu, že možný trestný čin neoznámil.

Reklama

Doporučované