Hlavní obsah

„Nechtěná“ laboratoř vyšetřila od pátku 90 pacientů na koronavirus

Foto: Ilustrační snímek, Profimedia.cz

Tilia Laboratories poskytnou zdarma rychlejší způsob testování.

Reklama

Laboratoř Tilia od pátku testuje vzorky na přítomnost onemocnění COVID-19 z kladenského odběrového místa. Podle šéfky laboratoře Soni Pekové měli jen od pátku kolem devadesáti pacientů.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden přidalo na seznam laboratoří i Tilia Laboratories Soni Pekové. „Začala jsem testovat tento pátek a jen od pátku máme více než devadesát pacientů, kteří o test požádali,“ řekla Seznam Zprávám šéfka laboratoře Soňa Peková.

Tilia Laboratories Soni Pekové odhalila dva nakažené v době, kdy nebylo povoleno testovat nikomu jinému než Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu.

Testy za úplatu pak ministerstvo povolilo a postupně rozšiřuje počet zapojených laboratoří. Za zařazení Tilie na seznam vznikla i internetová petice. Peková pak také uvedla, že vyvinula vlastní test, který je praktičtější a dostupnější. „Používáme klasické kvantitativní testy s polymerázovou řetězovou reakcí, označované jako PCR, která umožňuje kvantifikaci sledovaného úseku DNA v reálném čase,“ vysvětlila Peková.

Podle ní její test má stejnou technologii jako ostatní testy, rozdíl je ale v tom, že Pekové test míří na jinou oblast viru, což je rychlejší způsob testování. „Náš test je efektivnější, protože rozeznává sekvence, které jsou pro virus unikátní. A troufám si říct, že pracujeme daleko efektivněji než ti, kteří používají ten původní protokol,“ vysvětlila Peková.

Testovat by mohl i robot

Tilia Laboratories se proto rozhodla, že veškeré detaily provedení poskytne jakékoliv laboratoři zdarma bez nároku na finanční kompenzace. Jediné, co je pro získání postupu potřeba udělat, je řádná identifikace. Anonymním žadatelům jej dávat k dispozici nebudou. „Věřím, že dostupností efektivních nástrojů pro monitoring epidemiologické situace se nám podaří pandemii COVID-19 nakonec dobře zvládnout,“ píše v příspěvku na Facebooku zařízení jeho vedoucí Soňa Peková.

Testovat by mohl denně tisíce vzorků na koronavirus i robot z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR v Praze. Výkonný robot „pracuje“ v areálu ústavů AV ČR v Praze-Krči.

„Primárním účelem robotické stanice je testování malých molekul ve velkém množství v testech s vysokou propustností. V určitých aplikacích je schopna zpracovat až 100 000 vzorků denně, my ji používáme například pro testy ve velmi rané fázi vývoje léků,“ řekl ČTK na pracovišti David Sedlák z Ústavu molekulární genetiky. Přístroj v Praze podle něj vědci využívají zhruba deset let. Běžně se robot podílí například na projektu profilování jaderných receptorů a řadě dalších výzkumů.

Reklama

Související témata:

Doporučované