Hlavní obsah

Nedaleko Prahy hoří les v těžko přístupném terénu. Hasit musel i vrtulník

Požár se již hasičům podařilo dostat pod kontrolu, a to i díky zasahujícímu vrtulníku.Video: Klára Mališová, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Nedaleko Libčic nad Vltavou u Prahy hoří les v těžko přístupném terénu. Kvůli ohni nejezdily vlaky na trati Praha-Děčín a uzavřená byla i nedaleká cyklostezka. Požár se již hasičům podařilo dostat pod kontrolu.

Článek

V lese ve skalách poblíž Libčic nad Vltavou u Prahy vypukl v pátek okolo poledne požár. Kvůli ohni nejezdily do sedmé hodiny večerní vlaky ve směru z Prahy do Děčína a uzavřena byla i nedaleká cyklostezka.

S plameny na místě bojoval také vrtulník. Okolo půl páté odpoledne se oheň hasičům podařilo dostat pod kontrolu.

Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody hoří úsek o velikosti zhruba 500 krát 100 metrů a požár se již dál nešíří. „Nikdo není ohrožen. Pro hasiče je to obtížné, musíme tam dovážet vodu. Naštěstí je tam Vltava, kde si vrtulník může brát vodu,” řekl mluvčí.

Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. Ten zůstává i po lokalizaci požáru nadále v platnosti, a to kvůli počtu zasahujících hasičů. Požárníci rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Středočeští hasiči ve čtvrtek hasili přes 20 požárů trávy nebo lesa. Nejvíce událostí požárníci dostali nahlášeno odpoledne, hašení často komplikoval špatně přístupný terén a mnohdy také vítr. U čtyř požárů hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných.

Hasiči už v předchozích dnech upozorňovali, že duben je na požáry v přírodním prostředí extrémní. Do 17. dubna jich zaznamenali 736. „Počínaje posledním březnovým víkendem se hasiči při hašení lesů, luk, travních porostů a biologického odpadu nezastavili,” uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Hasiči podle mluvčí do 17. dubna celkově zasahovali téměř u 1700 požárů. Průměrně tak denně vyjeli k 98 požárům, což je dvojnásobek dlouhodobého denního průměru. Za nárůstem stojí právě navýšení počtu požárů v přírodním prostředí, dodala.

Reklama

Doporučované