Hlavní obsah

Ze soboty na neděli se mění čas. Letos to mělo být naposled

Foto: Pexels.com

ilustrační foto.

Reklama

Neděle bude o hodinu kratší. Původní plán byl v letošním roce v Evropské unii čas změnit naposledy. Kvůli pandemii koronaviru se jednání o tom, který čas zůstane natrvalo, protáhla.

Článek

O víkendu se mění čas. V neděli dvě hodiny po půlnoci se hodiny posunou na 03:00, noc tak bude o hodinu kratší. Letní čas bude platit následujících sedm měsíců. Poslední říjnový den se vrátí standardní středoevropský čas, takzvaný zimní.

Podle některých odborníků má střídání času negativní vliv na zdraví a psychiku lidí a neplní svůj původní účel, tedy úsporu energií. Podle dřívějších plánů se měl čas letos ve státech Evropské unie měnit naposledy. Kvůli koronavirové pandemii i tomu, že se členské státy nedokázaly dohodnout na tom, který čas bude platit trvale, se ale tato otázka odsunula na neurčito.

Historie změny času

V praxi byl letní čas poprvé zaveden za první světové války v roce 1916 v řadě evropských zemí.

Jako první zřejmě letní čas zavedlo Německo od 30. dubna 1916 do 1. října téhož roku.

V březnu 1918 byla v USA zákonem zavedena časová pásma (tehdy již používaná na železnici), se kterými bylo zavedeno i používání letního času po zbytek 1. světové války. Letní čas platil v letech ještě další rok, byl však natolik nepopulární (lidé tehdy vstávali i chodili spát dříve), že tento zákon byl poté zrušen.

V současné době letní čas platí ve většině zemí Evropy, Severní Ameriky a Blízkého východu. Zrušen byl naopak ve většině států Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

Při letním čase se nepoužívá čas daný příslušným časovým pásmem, ale používá se čas, který je obvykle o jednu hodinu posunut dopředu. Účelem jeho zavedení byla původně úspora elektrické energie, která by byla jinak potřeba pro večerní osvětlení, podle energetiků změna času ale velké úspory elektřiny nepřináší. Různé občanské iniciativy a petice se také řadu let odvolávají na možné negativní dopady střídání času na zdraví.

Při volbě celoročního času by byl podle odborníků pro člověka příznivější pásmový čas, který platí v zimě.

Čas v Česku

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky před víc než 40 lety za energetické krize. Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované