Hlavní obsah

Nedočkavý fanoušek si nechal předčasně vytvořit kopii Cybertrucku

Foto: Wikimedia

Takto má vypadat originál Muskova elektromobilu Cybertruck.

Reklama

Futuristický vůz Cybertruck automobilky Tesla by měl být k mání na konci roku 2021. Jeho kopie, která jezdí na benzin, však existuje už letos. Pro nedočkavého nadšence z Bosny ji vyrobila firma Stark Solutions.

Článek

Nový vůz Cybertruck, který má kombinovat praktičnost pick-upu a výkon sportovního auta, by měl být k dostání až koncem příštího roku. Bosenský fanoušek automobilek Ford a Tesla už však nevydržel jen tak sedět a čekat, až Muskova společnost Cybertruck vypustí do světa. Proto raději přišel s vlastní verzí futuristického vozu.

Agentura Reuters uvedla, že IT specialistům a inženýrům bosenské technologické společnosti Stark Solutions trvalo osm měsíců, než rozebrali model Ford Raptor F-150 na části a poté jej předělali na vozidlo s benzinovým pohonem, které připomíná Teslu Cybertruck.

První jízda městem Mostar upoutala velkou pozornost. „Všichni se dívali a polovina z nich si myslela, že jsme vyrobili tank, protože lidé nevědí, co je Cybertruck. Jedna dívka se dokonce zastavila a zeptala se, jestli je tady to místo, kde vyrábějí Tesla Cybertruck,“ uvedl v pátek manažer Stark Solutions Mario Coric.

I když automobil nemusí vypadat zcela totožně s funkčním prototypem Cybertrucku, zachycuje alespoň jeho ducha. „Majitel chtěl, abychom spojili dva protiklady, Ford a Cyber, protože je fanouškem jak Tesly, tak Fordu, a tak jsme spojili dva do jednoho,“ řekl Coric.

Hlavní rozdíl mezi originálem Tesly a soukromě vyrobenou napodobeninou je v pohonu. „Tenhle model používá benzin a Tesla používá elektřinu. Snažili jsme se kopírovat co nejvíce, ale naše auto nemá stejnou velikost jako Cybertruck,“ dodal k tomu Coric. Společnosti Tesla a Ford se k novince na bosensko-hercegovských silnicích zatím nevyjádřily.

Podle Corica se Stark Solutions nyní snaží pick-up zaregistrovat, aby s ním majitel mohl vyjet legálně na silnici. Potýkají se však s problémy, protože vozidla s ostrými hranami, jaké má Cybertruck, jsou v Bosně zakázána.

Tesla plánuje vybudovat svou továrnu na Cybertrucky poblíž Austinu v Texasu. Generální ředitel automobilky Elon Musk v červenci oznámil, že ji výrobna bude stát 1,1 miliardy dolarů.

Originál vozu Cybertruck je zatím stále jen prototypem, který není k dostání. Futuristický elektromobil připomíná obrněné vozidlo. Jeho cena má startovat na 39 000 dolarů. Přestože loňské představení auta výstředního designu nedopadlo podle Muskových představ, už v listopadu zaznamenala Tesla 200 tisíc zájemců o tento model.

Reklama

Doporučované