Hlavní obsah

Neexistující pseudokoncentrák a poplatek za první místo na kandidátce. Přešlapy SPD

Podívejte se, jaké přešlapy mají na kontě členové hnutí SPD Tomia Okamury.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se dnes zabýval policejní žádostí o vydání poslance SPD Miloslava Roznera. Ten v minulosti romský tábor v Letech u Písku, označil za „neexistující pseudokoncentrák“. Rozner ale není zdaleka jediný člen SPD, jehož výroky vzbudily pozornost.

Článek

Kvůli páteční hádce v Poslanecké sněmovně se v posledních dnech často skloňuje jméno Lubomír Volný. Tento poslanec hnutí SPD se v debatě o migraci mimo jiné vyjádřil k nepravomocnému odsouzení seniora Jaromíra Baldy za přípravu teroristického útoku. Podle Volného jde o práci takzvaných „vítačů“. Zároveň měl při rozpravě vyzvat sociálního demokrata Jana Birkeho, aby s ním „šel ven“ – chtěl si tak vyřídit vzájemné neshody. Volný na sebe přitáhl pozornost i loni, kdy v den výročí úmrtí Václava Havla na své sociální sítě: „Před sedmi lety zemřel jeden z největších vlastizrádců“.

Soud aktuálně řeší výroky bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka. Ten se v listopadu 2017 opil v restauraci Poslanecké sněmovny a podle svědků vyzýval k zabíjení menšin, posílal gaye, Romy a Židy do plynu. V srpnu 2018 ho pak soud potrestal podmínkou a pokutou kvůli podněcování nenávisti a popírání genocidy. Staník ale stále tvrdí, že je nevinný, a proto museli vypovídat někteří poslanci či personál restaurace. Jasno by mohlo být na konci února.

Poslankyně SPD Tereza Hyťhová se zase dostala do problémů, když měla „pochopení“ pro výhrůžky žákům první třídy teplické základní školy. Tablo s fotkami prvňáčků začalo kolovat po sociálních sítích a nenávistné reakce na sebe nenechaly dlouho čekat, ve třídě totiž byly děti romského, arabského či vietnamského původu. Hyťhová autory nenávistných výroků hájila s tím, že chápe, že jim složení třídy vadí. Policie posléze řešila trestní oznámení podané na poslankyni, konstatovala ale, že k trestnému činu nedošlo a případ odložila.

Dnes už bývalého člena SPD Jana Kopala policie v minulosti prošetřovala kvůli schvalování teroristického útoku na Dvojčata 11. září 2001. Stíhání bylo zastaveno, Kopal se ale poté objevil i ve zprávě Ministerstva vnitra o extremismu, když stál u zrodu několika českých extremistických stran. SPD Kopala sama vyloučila na podzim 2017.

Nejen kontroverzní výroky se vážou i k samotnému šéfovi celého hnutí Tomio Okamurovi. Na začátku minulého roku řekl, že pracovní tábor v Letech nebyl oplocen, později že byl oplocen, ale nebyl hlídán a byla tam možnost volného pohybu. Jako zdroj svých výroků uvedl knihu Akademie věd s názvem „Tábor Lety, fakta a mýty“ a odkazoval na citát exprezidenta Václava Klause. Podle Muzea romské kultury kniha neexistuje. Trestní oznámení na Okamuru kvůli výrokům podalo například česko-romské sdružení Konexe. Proti výrokům se ohradila i Židovská obec a Muzeum romské kultury. Okamura se později omluvil s tím, že mu nebylo dobře. Policie na podzim loňského roku odložila všechna podaná trestní oznámení, včetně toho od pozůstalých romských obětí tábora.

Lídr SPD v Pardubickém kraji Jiří Kohoutek se „proslavil“ skrze společnosti První Time Financial CZ a Time Financial CZ, které z padesáti procent vlastní. Firmy nabízely rychlé nebankovní půjčky bez licence ČNB a s vysokým úrokem.

Vedení hnutí SPD v Pardubickém kraji také nechalo v roce 2016 před krajskými volbami zřídit fond z poplatků za místo na kandidátce. Členům hnutí tvrdilo, že se musí zaplatit kauce pro krajský úřad. Sám Jiří Kohoutek na krajské konferenci prohlásil, že je potřeba od členů v regionu vybrat 50 000 korun. První místo bylo za 5000, druhé za 4000, třetí místo za 3000 korun.

Reklama

Doporučované