Hlavní obsah

Nehoráznost. Komunisté čtyřicet let pronásledovali církev a mučili její představitele, kritizuje Grebeníčkovu knihu Přibyl

Foto: ČTK

Kniha Miroslava Grebeníčka budí velké emoce.

Reklama

Za nehoráznost označil vydání knihy Miroslava Grebeníčka o církevních restitucích a údajné škodlivosti církve generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Kritizuje také to, že se představení knihy zúčastnil i ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Ten popírá tvrzení, že knihu křtil, ale setkání pořádaného poslaneckým klubem KSČM se zúčastnil a knihu tam svým proslovem uvedl.

Článek

„Komunisté, kteří 40 let pronásledovali církev, mučili, věznili a internovali její představitele, ukradli všechen církevní majetek, kostely a další církevní objekty, ze kterých se pod jejich správou staly ruiny, si dovolí vydat knihu o církevních restitucích a škodlivosti církve, jejímž autorem je zrovna Miroslav Grebeníček,“ uvedl Přibyl. „Respektuji svobodu projevu, ale tady se jedná o skutečnou nehoráznost. Z úcty ke všem pronásledovaným se musím ozvat!“ dodal Přibyl.

Kniha bývalého předsedy KSČM a syna vyšetřovatele komunistické Státní bezpečnosti Aloise Grebeníčka se jmenuje Ve znamení kříže a má podtitul Podvody nelze halit svatou rouškou. Hned v úvodním slově nákladně vypravené knihy na křídovém papíře a s barevnými fotografiemi Grebeníček píše o tom, že církev podle něj usiluje především o majetek.

„Divadlo, jež církev rozpoutala kolem majetkového vyrovnání s českým státem, nepokrytě ukazuje na její touhu po majetku, která je rafinovaně zakrývána slovy o spravedlnosti a právu,“ píše. „Ne, nejde ani o restituce, ani o nápravu, ale o pragmatickou snahu urvat kus státního vlastnictví, domoci se za každou cenu peněz ze státního rozpočtu. Získat nezávislost nejen na státu, ale do jisté míry i na vlastních věřících,“ míní Grebeníček. Na více než 400 stranách pak vystudovaný historik popisuje svůj pohled na novodobou historii katolické církve v Česku a zejména na léta, kdy se připravovalo majetkové vyrovnání státu s církvemi.

V médiích se v tomto týdnu objevila zpráva, že ministr Staněk, tedy představitel resortu, v jehož gesci církve jsou, Grebeníčkovu knihu pokřtil. Ministr to odmítl, uvedl, že se akce zúčastnil jako vánočního setkání poslaneckého klubu KSČM. „Knihu jsem nekřtil, pouze jsem směrem k autorovi a zúčastněným pronesl pár vět s obecným konstatováním, že žijeme v demokratické společnosti, v níž můžeme vyjadřovat různé názory. Knihu, její obsah či úhel pohledu jsem nehodnotil,“ napsal na sociální síti.

Reklama

Doporučované