Hlavní obsah

Nejbohatší Čech hraje o obchod roku. Je tu druhý pokus „vyvdat“ Air Bank

Foto: ČTK

Majitel skupiny PPF Petr Kellner.

Reklama

ANALÝZA: Majitel skupiny PPF Petr Kellner je úspěšný, protože se drží základního principu: levně nakoupit, draze prodat. Stejný přístup zvolil v návrhu na převzetí Moneta Money Bank.

Článek

Může to být tuzemská bankovní transakce roku, ne-li desetiletí. PPF znovu nabízí spojení Moneta Money Bank s Kellnerovými firmami Air Bank, Home Credit ČR a SR a Benxy (Zonky).

Je to návrat k něčemu, s čím už Kellner jednou neuspěl. Námluvy v roce 2018 nedopadly, teď se k nim nejbohatší Čech vrací. Moneta už v minulosti avizovala, že chce dál růst a hrát na českém bankovním trhu významnější roli. Spojením by – měřeno podle počtu klientů – vznikla bankovní trojka. Šéf Monety Tomáš Spurný je ambiciózní bankéř, který Petra Kellnera zná ze svého dřívějšího působení. Před více než deseti lety zastával post předsedy představenstva společnosti PPF.

Samotný obchod má krásnou konstrukci. V první části by PPF vstoupila do akcionářské struktury Monety (nejprve se souhlasem managementu, později také regulátora ČNB) a převzala 20 procent celkové jmenovité hodnoty s opcí až na 29 procent. Stávajícím akcionářům nabídla 80 korun za akcii, která je oproti páteční závěrečné ceně, kdy se plánovaný obchod oznámil, s prémií 19 procent. Tato prémie by však podle analytiků měla být vyšší, protože banka za poslední dva roky nevyplácela dividendu. Na ni by zřejmě prodávající akcionáři nárok neměli, a inkasoval by ji až nový vlastník – tedy PPF.

Druhá část dealu je zapeklitější. PPF navrhuje vytvořit entitu, v níž by figurovala Moneta Money Bank a Kellnerova zmíněná bankovní a nebankovní aktiva Air Bank, Home Credit ČR a SR a platforma Benxy. Klíčová je otázka „směnného poměru“, tedy ocenění, která by v nové entitě měla jednotlivá aktiva. Z následující tabulky vidíme, jak by to při jednotlivých valuacích akcií Monety vypadalo:

Při ohodnocení kolem 80 Kč za akcii, kterou navrhuje PPF, by hodnota Monety činila 40,1 miliardy korun (P/BV, tedy poměr ceny k účetní hodnotě akcie 1,55) a hodnota aktiv kolem Air Bank (P/BV 2,45). Zatímco v případě Monety se jedná o standardní ocenění, v případě skupiny Air Bank jde o ocenění „unreasonably inflated“, jak to označuje jeden ze stávajících akcionářů, londýnský fond Petrus Advisers.

Otázka zní, zda by takové hodnoty dosáhla aktiva ze skupiny Air Bank v případě, že by se na trhu prodávala samostatně.

Air Bank měla podle dat ke konci roku 2019 bilanci 120 miliard korun. Třetina aktiv generovala výnos z rozdílu mezi depozity a repo sazbou ČNB. Sazba však v minulém covidovém roce spadla až k nule, takže dokud sazby znovu nevzrostou, výnos se opakovat nebude. Další velkou část aktiv (30 miliard) pak tvoří vnitroskupinové půjčky v rámci Home Creditu, které jsou úročeny efektivní sazbou šest procent. Poslední velká část aktiv (25 miliard) jsou standardní úvěrová aktiva (hypoteční, spotřební úvěry).

Home Credit je podobně jako ostatní splátkové společnosti zasažen covidovou krizí víc než bankovní sektor, přičemž po skončení státního moratoria a následně toho, které si naordinovaly banky a splátkové společnosti samy, přijde vlna „špatných dluhů“. Na podzim Home Credit přiznával, že čeká 15- až 20procentní míru nesplácených úvěrů. Pokud jde o Benxy (čili Zonky), firma ještě nikdy nevydělala ani korunu a loni byla zastavena její mezinárodní expanze.

Naproti tomu Moneta Money Bank svůj výhled nedávno zlepšila a počítá s tím, že v příštích čtyřech letech svůj zisk zdvojnásobí. Navíc dokončila úspěšně akvizici Wüstenrot. Její ohodnocení by tedy mělo být v poměru k aktivům PPF vyšší.

Tyto skutečnosti vzbudily nevoli části akcionářů. Fond Petrus Advisers, který vlastní necelá tři procenta Monety, se už proti návrhu skupiny PPF ohradil. „Už podruhé se jedná o neopodstatněnou transakci, kterou vymyslel generální ředitel Monety Tomáš Spurný a majitel PPF Petr Kellner, a my jsme zneklidněni, že nám předkládají více méně to samé: neúspěšný návrh z roku 2018 v novém hávu,“ uvedl fond v prohlášení.

Pro SZ Byznys byla vyjádření ještě radikálnější. „Vnímáme to jako oportunistický pokus ze strany PPF, jak ovládnout aktiva Monety,“ uvedl manažer Petrus Advisors Oliver Škutil. Narážel na pokus o společnou transakci, kterou PPF a Tomáš Spurný podnikli před dvěma lety. Tehdy svá aktiva PPF nabízela Monetě za 19,75 miliardy korun.

Jaké vyhlídky tedy PPF a akcionáři Monety mají?

Do pátku se představenstvo Moneta má vyjádřit k návrhu na odkup akcií a zda se budou transakcí dále zabývat. Jedním ze scénářů je ten, že Moneta schválí vstup PPF do struktury banky. Následně PPF vykoupí dvacet procent akcií, získá křesla v orgánech banky, čímž bude moci výrazně promluvit do jejího rozhodování. „Je to scénář noha do dveří, kdy využijí rozdrobenosti akcionářské struktury Monety a svůj plán se jim za mírně upravených podmínek podaří prosadit,“ řekl pro SZ Byznys finančník, který si nepřál být jmenován.

Obě strany transakci do pátku nechtějí nijak komentovat.

Nicméně podobně smýšlí i analytik Cyrrus Tomáš Pfeiler. „Vzhledem k silné akcionářské struktuře, kde prim hrají institucionální investoři z Wall Street (Brown Brothers Harriman, J.P. Morgan Bank, State Street Bank) existuje šance, že PPF může navrhnout změnu konverzního poměru. Transakce by v případě obou skupin dávala strategický smysl, avšak za jiného konverzního poměru – tj. nižší valuace aktiv Air Bank,“ říká Pfeiler.

Reklama

Doporučované