Hlavní obsah

PPF a Moneta se vrátily k námluvám. Může vzniknout třetí největší banka

Ilustrační foto.

Reklama

PPF a banka Moneta znovu jednají o společném obchodu. Výměnou akcií by mohla vzniknout třetí největší banka v Česku a dvojka na trhu spotřebitelských půjček.

Článek

Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se vrátila k námluvám s bankou Moneta. Obě společnosti už o obchodu uvažovaly dříve, ale nakonec z něj sešlo.

Nyní Moneta Money Bank obdržela od skupiny PPF, kterou v transakci zastupuje společnost Tanemo, návrh na odkoupení části akcií Monety od stávajících akcionářů až do celkových 20 procent s právem podíl jednostranně navýšit až na 29 procent. Dosud v ní PPF vlastní 0,6279 procenta. PPF stávajícím akcionářům Monety nabídla cenu 80 Kč za akcii, dnešní obchodování na pražské burze uzavřely akcie Monety na ceně 67,10 Kč.

Souběžně by se rozběhla jednání o akvizici Air Bank ze skupiny PPF. Výsledkem transakce by tedy bylo, že by se jediným akcionářem Air Bank stala Moneta Money Bank a kromě toho by Moneta nabyla od skupiny PPF také 100% podíl v českém a slovenském Home Creditu a firmě Benxy.

Akvizice by proběhla výměnou akcií v poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Touto výměnou by tedy skupina PPF získala 39,7% podíl v Monetě, a to nad rámec akcií získaných případným odkupem zmíněného 20procentního podílu.

Na základě takto navrženého směnného poměru by se počet akcií Monety zvýšil z 511 milionů kusů na 847 429 519 kusů akcií. Nově vydané akcie by skupina PPF získala výměnou za 100 % akcií Air Bank.

Ve výsledku by tak PPF mohla v Moneta Money Bank získat podíl nejméně 59,7 procenta.

„Dostali jsme oficiální nabídku, do 29. ledna máme čas na vyjádření. Do té doby to nebudeme komentovat,“ uvedla mluvčí Monety Money Bank Zuzana Filipová. Moneta pouze uvedla, že je připravena o akvizici a jejích parametrech jednat.

Historie se opakuje

Moneta spustila proces ke spojení s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem v říjnu 2018. Po uskutečnění transakce měla vzniknout dvojka na českém trhu ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značkou Air Bank.

Jaké byly původně dojednané podmínky? Při vypořádání transakce měla Moneta získat stoprocentní podíly v Air Bank a v českém a slovenském Home Creditu. Skupina Home Credit v rámci vypořádání transakce měla obdržet 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety v hodnotě 13 miliard korun.

To mohlo z Home Creditu učinit největšího akcionáře Monety s bezmála čtvrtinovým podílem. Zároveň měla Moneta zaplatit skupině Home Credit ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti.

Reklama

Doporučované