Hlavní obsah

Nejdražší sandály na světě. Z nejdražších kabelek je vyřezávají umělci

Podívejte se, kolik stojí nejdražší sandály na světě vyráběné z nejdražších kabelek.Video: Jan Marek

 

Reklama

Snad vůbec nejdražší kabelky v módním odvětví našly nové využití. Všem zákazníkům a fanouškům se však nemusí líbit. Umělci z USA nakoupili za více než 2,5 milionu korun čtyři kusy, rozřezali je a vyrábí z nich nejdražší sandály.

Článek

Jsou exkluzivní, v oběhu jich je pouze pár desítek tisíc kusů a to z nich pro mnohé dělá lepší úschovu peněz než nemovitosti. A opravdu: roční návratnost investice do kabelky Birkin od francouzské módní značky Hermès činí 14 procent. Cena jedné se pohybuje od 250 tisíc po rekordních více než 11 milionů korun.

Není proto divu, že potenciálu tzv. birkinek teď investorsky využili i američtí umělci z Brooklynu v New Yorku. Skupina Mischief (MSCHF), v překladu tedy „neplecha“, nakoupila čtyři kabelky za 122 500 dolarů, což v přepočtu činí zhruba 2,6 milionu korun, a udělala to, co je pro mnohé vyznavače módního kultu birkinek nemyslitelné. Rozřezala je a začala z nich vyrábět sandály.

„Jenom ten samotný akt řezání do kabelky Birkin mnoho lidí přímo děsí, je pro ně jako kus umění, který je svatý a nemůžete ho poničit,“ vysvětluje kreativní ředitel Lukas Bentel za MSCHF pro server CNN v telefonním rozhovoru. „Je to ale zároveň něco, z čeho lze při růstu jejich hodnoty docela vytěžit,“ dodává.

Nejdražší pár za více než milion a půl

Brooklynská skupina umělců prodává jeden pár botek od 34 tisíc po 76 tisíc dolarů, tedy zhruba od 727 tisíc do 1,6 milionu korun. S německým výrobcem korkových sandálů Birkenstock není novinka od MSCHF nijak spojená, má však podobné označení: Birkinstock. To však odkazuje spíše právě k birkinkám pojmenovaným po britské zpěvačce a umělkyni Jane Birkinové.

Popularita i cena známých kabelek od prvních kusů z roku 1984 neustále roste. Nechybí tak samozřejmě ani v šatníku celebrit jako Kate Mossová či Victoria Beckhamová. Třeba Kylie Jennerová si už prý pořídila i Birkinstocks za onen milion a šest set tisíc korun. Birkinek má koneckonců nejméně dvě desítky. Skutečná rekordmanka je však choť slavného britského fotbalisty. Její sbírka údajně čítá na 100 kusů s celkovou hodnotou okolo 43 milionů korun.

Parodie na účty za americké zdravotnictví

Skupině MSCHF není ničení předchozích uměleckých děl a jejich „recyklace“ do jiných výrobků cizí. Už v květnu loňského roku upoutala pozornost tím, že koupila za 30 tisíc dolarů obraz malíře Damiena Hirsta, rozřezala ho a prodala po kouscích, čímž se dostala do zisku.

V říjnu skupinu pro změnu inspirovali tři američtí pacienti a jejich obří faktury za léčení v tamních nemocnicích. Umělci namalovali tři dvoumetrové repliky těchto účtů a prodali je newyorské galerii za 73 360 dolarů. Peníze pak použili ke splacení dluhu oněch tří pacientů.

Reklama

Doporučované