Hlavní obsah

Nejdražším městem světa je Singapur, Praha je na 88. místě

Singapur ovládl žebříček nejdražších měst.Video: Josef Mačí

 

Reklama

První desítce vládnou asijská města. Vedoucí Singapur doplnily ještě Hongkong, Tokio, Osaka a Soul.

Článek

Pokud chcete ušetřit na bydlení, jídle nebo dopravě, rozhodně se nestěhujte do Singapuru. Městský stát v jihovýchodní Asii je nejdražším městem světa a své prvenství drží už čtyři roky v řadě. Po Singapuru následuje Hongkong a švýcarský Curych. První pětku uzavírají japonská města Tokio a Osaka.

Žebříček nejdražších měst tradičně zveřejňuje analytická společnost Economist Intelligence Unit, která sleduje čtyři stovky jednotlivých cen u sto šedesáti různých výrobků a služeb, jako jsou potraviny, nájemné, doprava nebo oblečení. Ceny se přepočtou na americký dolar a poté se srovnají s cenami v New Yorku. Singapur v tomto případě zaznamenal výsledek 120 - ceny jsou tedy o 20 % vyšší než v New Yorku.

Tokio a Osaka se vracejí mezi nejdražší adresy světa a dokládají tak nástup asijských měst. Z prvních deseti příček obsazuje Asie rovnou polovinu. Evropa má na čele čtyři zástupce, zatímco New York na deváté pozici je jediným městem ze Spojených států i celé Ameriky. Důvodem je mimo jiné oslabující dolar.

Brexit zlevnil britská města

Největší propad ze světových velkoměst zaznamenal Londýn, který poklesl o osmnáct míst až na 24. pozici. Překonala ho jen argentinská metropole Buenos Aires a další britský zástupce Manchester, který klesl o 25 příček. Příčinou pádu Británie je především brexit, který vyvolal pokles libry. Od loňského referenda o členství v Evropské unii libra oslabila o 15 %. Londýn je tak poprvé po patnácti letech levnější adresou než New York.

Ceny v Praze se podobají Taškentu nebo Torontu

Mezi sledovanými městy má Česká republika jediného zástupce - Prahu. Pohybuje se ve druhé polovině žebříčku. Podle údajů z roku 2015 najdeme hlavní město České republiky na 88. místě ve společnosti Taškentu, Toronta, Manily a Jakarty. Ceny v Praze jsou o zhruba 40 % nižší než v New Yorku.

V Praze ale turisté i rezidenti musejí sáhnout daleko hlouběji do kapsy než v kazašském Almaty nebo Lagosu v Nigérii. Ve městech, která se umístila úplně na konci světového srovnání. Obě města nedosáhla ani na 40 % cen v New Yorku.

Reklama

Doporučované