Hlavní obsah

Nejen Británie. Královskou svatbu slaví lidé v Johannesburgu, Bombaji nebo Los Angeles

Královskou svatbu sledovali lidé v mnoha zemích světa.Video: Reuters

 

Reklama

Harryho a Meghan slaví lidé po celém světě. Kromě Anglie nebo Skotska se fanoušci britské monarchie sešli na oficiálních i spontánních oslavách třeba v USA, Jihoafrické republice nebo Indii.

Článek

Královskou svatbu neslavili fanoušci britské monarchie pouze v anglickém Windsoru, ale doslova po celém světě. Velká Británie už není říší, nad níž slunce nezapadá. Commonwealth, volné sdružení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a bývalých britských kolonií, nicméně stále sdružuje 53 samostatných států světa a více než dvě miliardy lidí. Kromě Velké Británie a Severního Irska uznává britského panovníka jako svou hlavu státu dalších patnáct zemí po celém světě včetně Austrálie nebo Kanady.

V Johannesburgu, největším městě Jihoafrické republiky, doprovázela projekci svatby Harryho a Meghan kapela skotských dudáků, zatímco ostatní si dopřávali zákusky s anglickými vlaječkami.

V New Yorku nepřekazil oslavy ani vytrvalý déšť, ani skutečnost, že na západní straně Atlantiku bylo ve chvíli, kdy si novomanželé řekli své ano, teprve osm hodin ráno.

V Los Angeles byl večírek ještě o něco veselejší, díky sedmihodinovému časovému posunu si místní fanoušci mohli prodloužit předešlý večer, i když někteří přišli do baru v pyžamech.

V indické Bombaji pojali oslavu odlišným způsobem, někteří místní navařili jídlo pro chudé a nakoupili sladkosti pro malé děti.

Britská královská rodina má zkrátka spoustu fanoušků po celém světě. Oslava královské svatby byla ale ještě umocněna tím, že namísto důstojného Williama se tentokrát ženil rošťák Harry, který si svým často neformálním vystupováním získal srdce mnoha lidí. Lady Gaga třeba před pěti lety reagovala na fotku nahého Harryho, která unikla do médií, slovy: „Svatá matko, Harry vypadá fit!“

Svatba Harryho a Meghan je v mnoha ohledech specifická. Velice důležité je třeba to, že rodiče Meghan mají odlišnou barvu pleti. Pro mnoho lidí je spojení britského prince a americké herečky symbolem změny, a to navíc v době, kdy napětí mezi Amerikou a Evropou roste třeba kvůli prostořekým výrokům a zahraniční politice amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Související témata:

Doporučované