Hlavní obsah

Nejen fotbal. Výpověď zneužívaného hráče spustila v Británii lavinu, kterou sport nepamatuje

Zneužívaní fotbalisté se v přímém přenosu svěřili se svými zážitky z dětství.

 

Reklama

Andyho Woodwarda od jedenácti let sexuálně zneužíval jeho fotbalový trenér. O svých traumatech promluvil po více než třiceti letech.

Článek

Skandál sexuálního obtěžování mladých hráčů v britském fotbale začíná narůstat do nečekaných rozměrů. Policie uvádí, že výpověď bývalého fotbalisty Andyho Woodwarda, který po více než třiceti letech promluvil o svém traumatu z dětství, spustila lavinovou reakci, která zdaleka nekončí.

„Domnívám se, že v příštích dnech a týdnech bude znát výrazný nárůst případů obvinění ze zneužívání,” řekl rádiu BBC šéf Národní rady policejních ředitelů (NPCC) Simon Bailey.

Množství hlášených případů, kdy byly děti zneužívány trenéry, stále přibývá. „Dostáváme zprávy o zneužívání v nejrůznějších institucích. Právě teď se před námi otevírá obří prostor plný případů zneužívání uvnitř fotbalového světa. Nejsem ani trochu překvapený a domnívám se, že během pár dní nebo týdnů přijdou zprávy z oblasti jiných sportů, které budou problémem taktéž zasaženy,” dodává Bailey.

Andy Woodward promluvil o hrozných momentech z dětství 16. listopadu v rozhovoru pro deník The Guardian. Uvedl, že od svých jedenácti let, kdy začal hrát za tým Crewe, jej sexuálně zneužíval jeho trenér Barry Bennell, který byl později za stejný čin několikrát odsouzen.

Woodwardovo odhodlání promluvit na veřejnosti povzbudilo i ostatní fotbalisty. Další z nich otevírají své vzpomínky z dětství, kdy se stali obětí sexuálního obtěžování svých trenérů. Případy tak stále přibývají a zasahují do čím dál širšího sportovního dějiště.

Do aféry se zapojil i kapitán anglické fotbalové reprezentace Wayne Rooney, který veřejně vyzval oběti sexuálního obtěžování, aby se nebály se svými případy svěřit. „Je hrozné, že si někteří museli tohle vytrpět, zatímco dělali sport, který milujeme," řekl Rooney, který je ambasadorem Společnosti pro prevenci násilí na dětech.

Velkou Británií tak cloumá nový případ sexuálního zneužívání, je to přitom jen několik let, kdy policie odhalila děsivý případ televizního moderátora BBC Jimmyho Savila. Hvězda několika pořadů v 70. a 80. letech podle policie způsobila stovky zločinů. Vyšetřovatelé jej dokonce označili za chronického sexuálního útočníka. Savile do vězení ale nikdy nešel, zemřel v roce 2011 a k usvědčení došlo až později.

Reklama

Doporučované