Hlavní obsah

Nejen internet pro celý svět. Musk vyrobí pro US Army hlídače raket

Foto: flickr.com

Elon Musk.

Reklama

Společnost Elona Muska SpaceX získala kontrakt na výrobu satelitů pro sledování raket pro Pentagon ve výši 149 milionů amerických dolarů. Jde o první smlouvu na výrobu satelitů.

Článek

Společnost Space Exploration Technologies Corporation, známá též jako SpaceX, se proslavila především znovupoužitelnými raketami a úspěšným vynesením dvou astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Kromě dobývání vzdálenějšího vesmíru však SpaceX zacílila i na nízkou oběžnou dráhu, na kterou chce vypustit tisíce satelitů poskytujících internetové připojení. A podle smlouvy s americkou agenturou pro rozvoj vesmíru využije SpaceX svůj závod Starlink v Redmondu ve Washingtonu i k výrobě výrazně větších kousků - čtyř satelitů vybavených širokoúhlým infračerveným senzorem pro sledování raket, uvedl zástupce SDA, tedy části americké armády Space Development Agency.

Technologická společnost L3Harris Technologies Inc., dříve Harris Corporation, získala 193 milionů amerických dolarů (4 a půl miliardy korun) na stavbu dalších čtyř satelitů. Očekává se, že obě společnosti dodají satelity ke spuštění do podzimu 2022.

Granty jsou součástí první fáze SDA v získávání satelitů pro detekci a sledování raket, jako jsou mezikontinentální balistické střely (ICBM), které mohou cestovat na velké vzdálenosti a jejich sledování a zachycování je velmi náročné.

SpaceX spolupracuje s americkou vládou docela pravidelně. Kromě peněz od NASA obdržela v roce 2019 od amerického letectva Air Force 28 milionů amerických dolarů (640 milionů korun), aby použila začínající satelitní síť Starlink k testování šifrovaných internetových služeb s řadou vojenských letadel, ačkoli letectvo si žádné vlastní satelity Starlink neobjednalo.

Společnost Space Exploration Technologies Corporation, známou jako SpaceX, založil americký podnikatel Elon Musk v roce 2002.

Reklama

Doporučované