Hlavní obsah

Nejhorší máme za sebou. Ale vítr opět zesílí, varuje meteorolog

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hasiči v Rohozné na Jihlavsku, kde silný vítr způsobil rozsáhlé škody na střechách několika domů.

Reklama

Českou republiku zasáhla bouře Sabine. Kvůli silnému větru jsou tisíce domácností bez proudu, vichr láme stromy a strhává střechy. Na území Česka momentálně stále platí výstraha extrémního stupně nebezpečí, podle meteorologa Jana Doležala z Českého hydrometeorologického ústavu už má ale země největší nápor za sebou.

Článek

Jaká je prognóza pro následující dny?

Silný vítr bude ještě během dopoledne a zpočátku i odpoledne pokračovat. Navečer by měl v rámci celé České republiky částečně slábnout. V noci můžeme očekávat výrazné zeslabení větru, ale nad ránem by měl znovu přidat na síle. Během úterý pak můžeme očekávat znovu silnější vítr od západu.

Jaká čísla tedy ještě můžeme očekávat během pondělí a úterý?

Můžeme počítat se silným větrem s nárazy okolo 20 m/s, výjimečně i víc. S tím, že na horách bude rychlost samozřejmě vyšší.

Už se tedy nemusíme obávat větru s rychlostí přes 100 km/h?

Na horách by se takovéto údaje mohly objevit. V nižších a středních polohách sice bude foukat poměrně silný vítr, ale nárazy už by neměly dosahovat tak vysokých hodnot jako v pondělí v noci a ráno.

Můžeme očekávat další dopravní nebo jiné komplikace?

To s jistotou říct nedokážeme. Dopravní komplikace mohou být způsobeny jak turbulentními výkyvy větru, tak i dlouhodobým působením větru slabšího, než byl ten dosavadní.

Měla by se Morava, kam orkán dorazí později, obávat podobných výkyvů jako Česko?

Nejsilnější poryvy jsme zaznamenali v pondělí nad ránem s tím, že vítr postupuje k východu, kde se ještě rozfouká. Neměl by ale dosahovat takových hodnot jako v Čechách, kde platila červená výstraha.

Jak dlouho může ještě výjimečná větrná situace trvat?

Noc na úterý by měla být určitě klidnější než ta na pondělí. Větrno bude i nadále, ale nemusíme se obávat tak velkých nárazů. Celková situace by se měla začít uklidňovat od čtvrtka, kdy už bude foukat jen mírný vítr.

Je Sabine srovnatelná s jinými orkány v poslední době?

Nejbližší takováto výjimečná situace byla tlaková níže Herwart v roce 2017. Předtím jsme tu měli Kyrill (2007) a Emmu (2008). Konkrétní čísla zatím ještě přicházejí, takže nemůžeme nic s jistotou říci. Na orkán Kyrill Sabine určitě nedosáhla. Je možné, že v případě Emmy nebo Herwarta jsme v některých vyšších polohách zaznamenali nepatrně vyšší rychlost, plošně je však srovnávat nemůžeme. Nejvíce záleží na konkrétních dopadech, které zatím neznáme.

Reklama

Doporučované