Hlavní obsah

Nejhorší týden na burze přinesl i zisky. Kdo vydělal na koronaviru

Minulý týden byl pro trh s akciemi tragický.

Reklama

Na konci minulého týdne se na burzách plakalo. Šest bilionů dolarů proteklo investorům mezi prsty. Byli ale i tací, kteří mohli slavit úspěch. Mezi nimi jsou biotechnologické firmy zabývající se vývojem léku na nový koronavirus, poskytovatelé online vzdělávacích programů nebo cloudových služeb, jako jsou třeba videokonference. Seznam Zprávy přinášejí výběr firem, které z onemocnění COVID-19 profitují.

Článek

Moderna

Americká společnost sídlící v Massachusetts se zabývá vývojem nových biotechnologií. Zaměřují se na využití podtypu molekul RNA (mRNA), které slouží jako jakýsi recept pro výrobu bílkovin v buňkách. Těchto znalostí využili i při vývoji nového léku.

Poté, co Moderna poslala zkušební lék na nový koronavirus od amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci, se generální ředitel společnosti Stéphane Bancel stal dolarovým miliardářem. Cena akcií společnosti se výrazně zvedla o 42 procent. Bancel vlastní lehce nad devět procent Moderny, takže mu tento podíl podle agentury Bloomberg zajistil okolo 790 milionů dolarů.

Regeneron Pharmaceuticals

Další americká biotechnologická firma, která začala s výrobou vakcíny na COVID-19, předvedla neuvěřitelný kousek. V proslulém indexu S&P 500 dosáhla Regeneron Pharmaceuticals v minulém týdnu nejlepšího výsledku – cena jejích akcií vzrostla o 10 procent. Byla tak jedním ze dvou členů indexu, kteří si i přes nevídaný propad o 13 procent připsali růst. Pro S&P 500 se jedná o nejhorší výsledek od poslední finanční krize z roku 2008.

Při svém výrobním procesu se firma spoléhá na technologii, která dokáže velmi efektivně měnit genetický kód laboratorních myší. Informace získané pomocí takových úprav umožňují rychlejší a snadnější vývoj léku.

Top Glove

Nejen firmy zabývající se vývojem nového léku mohou zbohatnout. Zářným příkladem je malajsijská společnost Top Glove vlastněná miliardářem Limem Wee-Chaiem. Jak již název napovídá, Top Glove je největším světovým výrobcem gumových rukavic, které lidé začali nakupovat ve velkém jako prevenci před onemocněním COVID-19.

S větší péčí lidí o prevenci před novou nemocí vzrostl také majetek malajsijského podnikatele na jednu miliardu dolarů. Stal se tak 14. nejbohatším člověkem v Malajsii podle magazínu Forbes.

K12

Jak se virus rozšiřuje, šíří se i strach z nakažení. Lidé zůstávají ve svých domovech kvůli karanténě, někteří i dobrovolně. Firma K12 nabízí řešení pro děti, které nemohou do školy. Žák se může učit v bezpečí u pomyslného domácího krbu, za pomoci výukových programů pro děti od předškolního věku až po střední školu zcela online.

Cena akcií K12 v minulém týdnu vyskočila o 19 procentních bodů a generálnímu řediteli Nathanielu Davisovi přidala k jeho majetku 15 milionů dolarů.

Zoom Video Communications

Preventivní opatření zavádějí v posledních týdnech také firmy. Některé společnosti nařizují i karantény, ale aby nedošlo k paralyzování celého chodu firmy, rozhodly se k většímu využívání videokonferenčních nástrojů. Jedním z poskytovatelů těchto služeb je i společnost Zoom, počet jejíchž uživatelů vystřelil do astronomických výšin. Zoom nabízí videokonference i pro stovky účastníků najednou.

Pro generálního ředitele Erica Yuana to znamená, že za týden se mu jeho bohatství rozrostlo o 200 milionů dolarů na celkových 5,5 miliardy. Na pomoc s bojem proti nemoci Zoom například poskytl neomezené volání pro své čínské klienty nebo zvýšil monitoring serverů i při špičkách provozu.

Reklama

Doporučované