Hlavní obsah

Nejistota v Brně. Piráti si proklepli Vaňkovou. Teď budou o koalici hlasovat

Analýza, kterou vypracovali pirátští analytici Janusz Konieczny a Petr Fojtík, se věnuje hlavně Markétě Vaňkové (ODS).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam má k dispozici analýzu, kterou vytvořili brněnští Piráti. Právě oni rozhodují o osudu domluvené koalice v Brně.

Článek

Brněnští Piráti mají příští dva dny na to, aby hlasovali o návrhu koaliční smlouvy, na které se domluvila jejich strana s ODS, lidovci a sociálními demokraty.

Zatímco ostatní strany daly už dohodě souhlas, Piráti mají nyní pro rozhodování k dispozici dokument s názvem Základní prověření vybraných zastupitelů Brna. Věnuje se hlavně kandidátce ODS na post primátorky Markétě Vaňkové.

„Dosavadní politická dráha Markéty Vaňkové je úzce propojena s exministrem spravedlnosti za ODS Pavlem Blažkem, který byl součástí vládního kabinetu Petra Nečase,“ stojí mimo jiné v dokumentu, jehož autory jsou Janusz Konieczny a Petr Fojtík.

Zároveň konstatují, že kontroverzními osobami jsou ve spojitosti s brněnskou komunální politikou především Pavel Blažek (ODS), Vlastimil Žďárský (ČSSD) a Richard Mrázek (ANO).

„Všichni jmenovaní mají zásadní mocenské postavení uvnitř jednotlivých stran,“ konstatuje zpráva, kterou má Seznam k dispozici.

Foto: Seznam Zprávy

Provázání Markéty Vaňkové a Pavla Blažka podle analýzy Pirátů

Kariérou Markéty Vaňkové se analýza zabývá podrobně. „Markéta Vaňková se v roce 2000 stala členkou představenstva společnosti Breas, a. s.," uvádí autoři.

„Jen několik měsíců před touto událostí se jediným majitelem společnosti Breas, a. s. stal Pavel Blažek. Bylo to v době, kdy Markéta Vaňková pracovala pro Pavla Blažka jako advokátní koncipientka. Z toho je zřejmé, že zde byla nastolena vzájemná důvěra. Od roku 2002 do roku 2010 společně působili v zastupitelstvu MČ Brno-střed. Za zmínku stojí i fakt, že Markéta Vaňková koupila se svým manželem pozemky v malé vesnici Rojetín u Brna od Roberta Kerndla, který je dnes společně s Markétou Vaňkovou zastupitelem za ODS. V Rojetíně vlastní pozemky rovněž Pavel Blažek.“

Navrhovaná primátorka Vaňková v dokumentu odpověděla na třináct pirátských dotazů.

A reagovala i na dotaz, zda se na transakci ohledně pozemku v Rojetíně podílel Pavel Hubálek. Bývalý starosta Rojetína a krajský úředník je souzený za machinace s byty.

„Pozemky v Rojetíně jsem zakoupila s manželem za účelem výstavby rekreačního objektu. S Pavlem Hubálkem jsem se na žádné (ani této) transakci nepodílela," odpověděla Vaňková.

Vymáhání pohledávek

Pirátům podle analýzy chybí odpovědi v souvislosti s kauzou vymáhání pohledávek od ostravského dopravního podniku.

V této kauze zastupovala podle analýzy Vaňková společnost Brandson Enterprises Ltd. Ta podle dokumentu „vzbuzuje pochybnosti především z důvodů: neznámého vlastníka, jehož ředitel byl v době tohoto zastupování zatčen a později odsouzen na 8 let za praní špinavých peněz. Lze zde mít i značné pochybnosti o etické stránce podnikání společnosti Brandson Enterprises Ltd.“

Markéta Vaňková na to dala obecnou odpověď.

„Veškeré mé aktivity spojené se společností Brandson Enterprises Ltd. byly výlučně charakteru poskytování právních služeb v rámci výkonu advokátní činnosti. Žádné osoby, se kterými jsem v dané věci jednala, nebyly v Brně jakkoli politicky činné, s mým působením jako komunální političky to mělo nulovou souvislost,” uvedla.

Foto: Seznam Zprávy

Grafické znázornění firmy Brandson Enterprises a role Markéty Vaňkové podle analýzy Pirátů

Že mají Piráti s Vaňkovou problém, ukazuje i veřejná komunikace na jejich fóru.

„I mně tenhle bod její minulosti přijde jako hodně problematický. Vzdát se nákladů ve prospěch offshorové firmy s nejasnou vlastnickou strukturou je prostě podezřelé. Ano, podle zákona to měla možnost udělat, a kdyby s tím zákonem neměla její strana nic společného, tak bych to asi i zkousnul. Nicméně pokud se její strana zapojí do přípravy špatného zákona, který pak členové zneužijí, tak je to prostě amorální,“ myslí si Pirát Jiří Ulip.

Už dříve pro Seznam Zprávy uvedl, že koalici v hlasování nejspíš odmítne. Naznačují to i jeho další slova na pirátském fóru. „Koaliční smlouva je podle mne výborná, ale ODS a ČSSD jsou pro mne velký problém (i když je teoreticky možné, že se je teď podaří uhlídat),“ pokračuje v kritice Vaňkové.

Jeden ze zakládajících členů Dalibor Záhora na fóru dokonce založil anketu „Brno – Nedoporučení koalice s ODS". Do pondělního rána v ní hlasovalo přes 120 členů, více než polovina z nich se za koalici postavila, téměř třetina se staví proti. „Myslím si, že ta koalice je riziková a mohla by poškodit celou Pirátskou stranu. Chtěl jsem, aby se o tom na fóru diskutovalo, protože Brno je druhé největší město," řekl Záhora v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Přitom v Praze Piráti koalici s ODS odmítli.

Na druhou stranu brněnského lídra Pirátů a navrženého náměstka nové primátorky Tomáše Koláčného v jednáních podpořil i celostátní předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Podle dřívějšího dotazování reportérů Seznamu mezi dvacítkou brněnských Pirátů jsou členové místní organizace spíše pro koalici.

Brněnská čtyřkoalice získá v novém zastupitelstvu 33 z 55 mandátů. Piráti budou mít v jedenáctičlenné radě trojnásobné zastoupení. Kromě Koláčného tam zasedne dvojka kandidátky Markéta Gregorová s gescí kultury a Robert Čuma, který bude mít na starosti majetek. Uvolněným zastupitelem pro informační technologie se stane Ondřej Kotas.

Reklama

Doporučované