Hlavní obsah

Počet domů, které se musí po tornádu zbourat, roste. Stát slíbil první pomoc

Foto: tomáš svoboda, Seznam Zprávy

V krizových štábech se hromadí jídlo, pití či drogerie. Lidé teď potřebují hlavně stavební materiál

Reklama

Statici dále zjišťují stav domů, které na jižní Moravě poničilo tornádo. K zemi jich půjde nejmíň 115. V zasažených obcích je dostatek jídla, pití i drogerie.

Článek

Neposílejte další jídlo, pití ani oblečení. To je hlavní vzkaz z jižní Moravy, kterou ve čtvrtek zasáhlo ničivé tornádo. Na Břeclavsku a Hodonínsku poškodilo více než 1200 domů. V zasažených oblastech teď improvizované sklady „přetékají“ materiální pomocí. „Máme narvané haly vším možným zbožím. Je to neskutečná vlna pomoci. Všem moc děkujeme. Mohli bychom teď zásobovat celý kraj. Dobrovolníci teď spíš hledají místa, kam uskladnit další věci. Další kamiony s materiálem otáčíme,“ vyhlásil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) stop stav tohoto druhu pomoci.

Řekl, že je teď efektivnější spíše poslat padesátikorunu než solidárně koupit třeba balení vody.

Podle něj region uvítá spíše řemeslníky a stavební materiál. „Nyní upřednostňujeme dřevo, latě a další materiál na stavbu střech, upřesnil hejtman.

Statici znovu navýšili počty domů určených k demolici. Nyní jich je 115, číslo nadále poroste. Řízené likvidace domů, na nichž se budou podílet speciální jednotky hasičů, začnou na konci příštího týdne. „Budou bezplatné,“ ubezpečil šéf krajských hasičů Jiří Pelikán.

Někteří lidé už si demolice objednávají na vlastní pěst, v takovém případě však musejí sáhnout do vlastní kapsy a řešit kompenzace se státem.

Hasiči dál pracují na odklízení suti, kterou převážejí na tři velké skládky. Nově pracují i přes noc. Jednají o drcení a recyklaci materiálu, aby jej v dalších dnech mohly odvézt vlaky či kamionová doprava.

V následujících dnech se hasiči chtějí přesunout i do postranních ulic a okolních zahrad, kde ničivá bouře také napáchala škody. Hasiči už zakryli 98 procent všech staveb. Zbývající část připadá na domy určené demolici a objekty, u nichž se doposud nepodařilo kontaktovat majitele.

+4

Zasažené obce dnes postupně navštíví ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. S jejich starosty a zástupci pojišťoven budou upřesňovat distribuci peněžní pomoci v následujících dnech.

Vláda se v prvé řadě zaměří na zasažené občany. Rodinám, které přijdou kvůli demolici o střechu nad hlavou, stát pošle půlmilionovou zálohu. „Aby měli na likvidaci domu i projektovou dokumentaci,“ uvedla ministryně. S úředníky bude řešit, na které domy a stavby je třeba se prioritně zaměřit.

Dostálová také ujistila, že se cesta ke stavebním povolením nemá protáhnout na dlouhé měsíce. Ministerstvo pro stavební úřady vydalo informativní letáky, jak mají při vyřizování žádostí postupovat. „Stavební zákon myslí paragrafem na tyto živelní pohromy. Po demolicích půjde rychle zahájit stavební práce velmi rychle, pokud se majitelé budou držet původní projektové dokumentace. Jsou tam opravdu zrychlené postupy,“ řekla Dostálová.

Pokud budou majitelé stavět podle nových projektů, bude se to řešit případ od případu. „Když to budou stejné výměry na stejných pozemcích a nepůjdou třeba hlouběji se základy, tak by to mělo stačit. Úplně nově projekty samozřejmě potřebují budou potřebovat klasické stavební povolení se vším všudy, ale věřím, že i tady úřady dodrží třicetidenní lhůty,“ dodala ministryně.

Vláda avizovala, že lidem poskytne až dvou milionovou dotaci. Lidé s vyššími škodami dostanou výhodné úvěry s minimálními úroky. Pojistitelům se ale nelíbí, že kabinet nezohledňuje, kdo byl předem pojištěný, a kdo ne. „Pomoc vlády je pro postižené nebývalou katastrofou potřebná a nutná. Věříme ale, že by měla být pro všechny stejná a spravedlivá a že by tedy klienti pojišťoven neměli být penalizování za odpovědnost, se kterou se zabezpečili pro případ takovýchto škod,“ uvedl pro Hospodářské noviny ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Dostálová na dotaz Seznam Zpráv zdůraznila, že nepojištěné rodiny při této výjimečné katastrofě neleze opomenout. „Nejedná se o záplavová území. Vláda musela přihlédnou k tomu, že lidé apriori neočekávají extrémní zásah počasí. Mimořádné nařízení vlády se týká skutečně jediného dne,“ uvedla ministryně. Zdůraznila, že všichni se státní pomocí se musejí pojistit.

Grolich upřesnil, že pokud škoda na majetku dosáhne dvou milionů, dostanou stejnou dotaci pojištění i nepojištění. „Výhoda pro pojištěné spočívá v tom, že si při ještě vyšší škodě nemusejí brát úvěr. K dvěma milionům od státu mohou dostat pojistku. Dotaci dostane skutečně každý,“ dodal hejtman.

Ministerští úředníci mají v obcích řešit kompenzace pro jednotlivce od pátku.

Reklama

Související témata:

Doporučované