Hlavní obsah

Nejmodernější koncertní sál v zemi? Brno odstraní hlavní překážku stavby

Koncertní sál pro brněnskou filharmonii má začít růst na jaře roku 2020.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno do několika týdnů vyřeší spor architektů ohledně Janáčkova kulturního centra. Nejmodernější koncertní sál v zemi za jeden a půl miliardy korun má začít růst příští rok na jaře.

Článek

Nová stavba má být nejmodernějším koncertním sálem v České republice. Špičkovou akustiku si bude moci užít tisícovka posluchačů zároveň. Přesto, že město i kraj zajistily spolufinancování Janáčkova kulturního centra ze státních peněz, zbrzdil výstavbu sídla brněnské filharmonie spor architektů.

Podle pondělního vyjádření všech zainteresovaných stran nyní padne i poslední velká překážka. Pražský Atelier M1, který vyhrál architektonickou soutěž na sál už před patnácti lety, stáhl žalobu na město kvůli porušení autorských práv.

Soudit se chtěl, protože minulé vedení města svěřilo dopracování projektu mezinárodnímu týmu odborníků v čele s polským architektem Tomaszem Koniorem. Ambiciózní plán prezentovaný na podzim, který počítal s kapacitou 1 300 míst, se však podle pražského ateliéru příliš odchýlil od původního návrhu. Nezapadal do prostoru, byl příliš velký a nesplňoval náležitosti pro vydání potřebných stavebních povolení.

Město schválilo skromnější verzi

Nové vedení města teď posvětilo uskromnění projektu, díky němuž Atelier M1 žalobu do několika týdnů stáhne. „Musí se ale vyladit věci jako nesoulad s jejich licenčními právy a původní dokumentací,” sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle jednatele pražského Atelieru M1 Pavla Joby je dohoda velmi blízko. „Pokud město zadá projektantům, aby se řídili vzhledem a architekturou našeho návrhu, tak jsme na jedné lodi. V jednotkách týdnů připravíme dohodu o narovnání, která nahradí žalobu,” řekl Joba.

Na projektu bude dál pracovat mezinárodní tým kolem Poláka Koniora a japonských akustických mistrů. „Existují podmínky, na základě kterých jsme postoupili autorská práva jinému zpracovateli. Ke každému stupni dokumentace zpracujeme podrobný manuál. Pokud se jimi projektant bude řídit, je to vyřešené. Finální výstup by měl tedy projektant udělat na základě manuálu, který bude obsahem našich licenčních plnění,“ vysvětlil Joba.

Stavba vyjde na 1,5 miliardy

Nový sál pro brněnskou filharmonii brněnští politici slibují už dvě desítky let. Janáčkovo kulturní centrum má stát mezi Besední a Veselou ulicí v centru města. Za dřevěným plotem jsou schované nevyužité podzemní garáže. Dvě stovky míst vznikly v úvodní etapě.

Sál vyjde na téměř jeden a půl miliardy korun. Stát pošle na stavbu 600 milionů korun, stamiliony už vyčlenil pro letošní rok. Podle exbrněnského primátora Petra Vokřála z hnutí ANO však nová brněnská koalice dostatečně nebojuje o státní peníze. „Už jsem od kolegů politiků z jiných regionů slyšel, že to nevadí a aspoň víc peněz zbude pro ně,” řekl ironicky Vokřál v rozhovor pro Seznam.

Vaňková se však proti jeho vyjádření ohradila. „S ministerstvy jednáme. Například nedávno jsme všechny důležité sportovní projekty řešili na ministerstvu školství. Na Janáčkovo kulturní centrum ještě zbývá čas. Musíme nejdřív dořešit spory ohledně návrhu. Jak nastane čas, jednání samozřejmě povedeme,” ujistila Vaňková.

Reklama

Doporučované