Hlavní obsah

Nejsilnější zbraň Lotyšů jde do akce. Co Čechům nejde, v tom on vítězí

Foto: Profimedia.cz

Rusové vládnou většině statistik, v čele bodování je Nikita Kučerov. (Zdroj: Profimedia)

Reklama

Jak vypadá dosavadní průběh hokejového šampionátu, pokud si vezmeme na pomoc tvrdá čísla a statistiku?

Článek

Čísla nelžou a to platí i v hokeji.

Ale přesto, že žádná statistika ještě žádný hokejový zápas nevyhrála, pojďme do ní nahlédnout. Třeba čeští útočníci Ondřej Palát a Dmitrij Jaškin na ledě vidět jsou, ale body zatím nikde. Stále čekají na svůj první kanadský bod, stejně jako bratři Zohornové, kteří ale nedostali tolik prostoru.

I v ruském týmu jsou ale takoví borci. Hvězdy KHL Sergej Plotnikov a Kirill Kaprizov se zatím příliš nepředvedli. Druhý jmenovaný navíc zasáhl do všech čtyř zápasů sborné na turnaji a Rusové dali dohromady už 23 gólů. I přesto ale v kolonce Kaprizovových bodů na rozdíl od většiny spoluhráčů svítí nula.

Když jsme u nul, gólman Švýcarska Reto Berra v dosavadních dvou odehraných zápasech ještě nedostal ani gól. Čistý štít drží také další trojice gólmanů, ani jeden z nich ale neodehrál více než jeden zápas. Králem zbytku světa je potom Rus Andrej Vasilevskij, který za tři zápasy dostal jen dva góly od Norů a úspěšnost zákroků má obdivuhodných 96,9 %.

Rudá mašina drtí své soupeře v útočné fázi. Úspěšnost její střelby dosahuje po čtyřech zápasech 17,5 % čili méně než každá šestá střela snajprů sborné skončí v síti. Celkové produktivitě vládne s 10 body Nikita Kučerov, který vlastně jen pokračuje v tom, co načal v letošní sezoně NHL.

V takzvané tabulce pravdy, tedy účasti na ledě, ale na prvních třech místech překvapivě Rusové nefigurují. Osm kladných bodů má Švéd William Nylander a o jeden bod zpátky jsou Švýcaři Nico Hischier a Roman Josi. Překvapivé vlajky vlají na opačném konci této statistiky. Mezi sedmi nejhoršími jsou totiž tři Kanaďané. Nenechte se ale zmást. Marco Rosa (-10), Angelo Miceli i Anthony Bardaro (-9) totiž reprezentují Itálii. A ta ještě na turnaji neskórovala.

I Slováci se už přesvědčili o tom, že své přesilové hry zatím nejlépe zvládají Kanaďané. Využili je v šesti ze sedmi případů. O kus zpátky jsou potom druzí hráči USA, ti ale z devíti příležitostí neproměnili ani polovinu. V bránění početní nevýhody jsou potom znovu na vrcholu Rusové, kteří během devíti oslabení nedostali ani jeden gól. Všech sedm oslabení potom ubránilo Švédsko. Hru v menším počtu hráčů si zatím nejlépe vyzkoušeli Rakušané, v oslabení strávili na turnaji už přes půl hodiny čistého času.

Blugers umí, co Češi ne

V souvislosti s večerním zápasem proti Lotyšsku mohou mít Češi jednu velkou obavu. Postaví se proti nim centr Teodors Blugers, který decimuje soupeře na vhazování. Kotouč pro svůj tým získal už 68krát, poražen byl v této herní činnosti jen v 18 případech. Jediným hráčem národního týmu, který se na vhazování vejde mezi nejlepších 30 hráčů, je Jan Kovář. Ten má úspěšnost 59 %.

A poslední zajímavá čísla najdeme v tabulce návštěvnosti, které dominuje tým Miloše Říhy. Na zápas přijde v průměru 8 947 diváků. Jen o pár stovek zpátky je Rusko a přes osm tisíc diváků lákají také Švédové. Slováci jsou na domácím turnaji až šestí, což je dáno větší kapacitou bratislavského Stadionu Ondreje Nepely oproti hale v Košicích.

I tak ale domácím příliš nelichotí, že i na Norsko a Rakousko chodí více lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované