Hlavní obsah

Nejslabší, máte padáka? Lídři ČSSD se přou, zda se zbavit ministra kultury Staňka

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ministr kultury Antonín Staněk.

Reklama

Antonín Staněk je i v samotné ČSSD považován za nejslabšího z pěti stranických ministrů.

Článek

Ministr kultury Antonín Staněk rozdělil dvojici lídrů ČSSD. Zatímco první místopředseda strany Roman Onderka v neděli oznámil, že by byl pro jeho odchod z vlády, šéf sociální demokracie Jan Hamáček se v pondělí Staňka zastal.

Důvodem, proč se o konci prvního ministra sociální demokracie vůbec uvažuje, je sporné odvolání ředitelů Národní galerie Praha a také Muzea umění Olomouc. A hlavně to, že se proti ministrovi postavili významní zástupci kultury, kteří Staňka považují za nekompetentního.

„Poslední kroky, které dělá pan ministr, mi nepřipadají příliš profesionální,“ řekl v neděli v České televizi Staňkův dlouhodobý kritik Roman Onderka. Způsob, jakým to bylo uděláno, to načasování, nesvědčí o profesionalitě. V případě, že si své kroky neodůvodní, je namístě, aby sociální demokracie zvažovala výměnu v rámci tohoto resortu,“ dodal.

„Nemám v plánu měnit ministra kultury,“ uvedl však den poté Jan Hamáček. „Důvody, proč odvolal ředitele dvou významných institucí, mně osobně vysvětlil. Ze vzniklé situace však radost nemám. Proto očekávám, že Antonín Staněk v nejbližší době představí komise, v nichž zasednou nezpochybnitelní experti, kteří vyberou nové ředitele Národní galerie a Muzea umění Olomouc,“ řekl.

Ministr Staněk odvolání ředitelů Jiřího Fajta a Michala Soukupa zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými i manažerskými pochybeními. Onderka ale řekl, že důvodům odvolání nerozumí – a požaduje od ministra podrobnější vysvětlení.

Podobně vyznívá petice, kterou v pátek zveřejnili zástupci kulturních institucí a umělci a pod kterou se podepsalo přes tisíc významných kulturních osobností včetně ředitelů Galerie hlavního města Prahy, Centra současného umění DOX, Jatek 78, La Fabriky, veletrhu Svět knihy nebo Švandova divadla. Mezi signatáři jsou třeba architektka Eva Jiřičná nebo fotograf Josef Koudelka.

„To opravdu není žádná sranda. Z toho šel mráz po zádech, že kulturní osobnosti v České republice chtějí odvolat ministra kultury za ČSSD pro jeho nekompetenci,“ dodal Roman Onderka. „Z tohoto pohledu se musím zamyslet nad tím, co a jakým způsobem ten ministr dělá.“

Premiér Andrej Babiš rozporů v ČSSD využil a oznámil, že se s autory petice sejde. A zároveň se postavil za odvolaného šéfa Národní galerie Fajta.

„Je mi to lidsky líto, protože s panem Fajtem jsme rozjeli spolupráci s francouzským Centre Pompidou, kterou chci dotáhnout do konce stejně jako nastartovat rozsáhlou rekonstrukci Národní galerie. Pana Fajta si opravdu vážím jako znalce umění. O tom, jaký respekt získal ve světě, svědčí i to, že po jeho odvolání jsem dostal otevřený dopis od 12 ředitelů galerií z celého světa, ve kterém pana Fajta podporují,“ připomněl Babiš.

Antonín Staněk je i v ČSSD považovaný za nejslabšího z pěti ministrů, jeho působení nepřináší straně žádné kladné body. Naposledy své kolegy naštval svou účastí na křtu knihy bývalého předsedy KSČ Miroslava Grebeníčka Ve znamení kříže, namířené proti církvi a restitucím. Ministr měl na křtu závěrečné slovo a pronesl přípitek na úspěch knihy.

„Ministr kultury je vcelku lehký vládní post a jediné, co se od něj očekává, je, aby si nenaštval kulturní frontu. To se ale panu Staňkovi podařilo bohatě,“ říká jeden z poslanců ČSSD.

Jenže minimálně do květnových evropských voleb sociální demokraté nechtějí na svého „slabého“ ministra upozorňovat, takže Romanu Onderkovi paradoxně vytýkají, že s tím teď vyšel na veřejnost.

„My jsme teď před evropskými volbami chtěli hrát témata jako ochrana zaměstnanců, rodičovský příspěvek nebo důchody – a místo toho řešíme kauzy na ministerstvu kultury,“ zlobí se místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Reklama

Doporučované