Hlavní obsah

Nejslavnější, nejdražší, nejnavštěvovanější. Rekordy v éře mezi Alešem Hušákem a Petrem Kellnerem

Oslavenec z portfolia PPF – pražské O2 areně je patnáct let.Video: Jan Marek, Facebook.com/o2arenapraha

 

Reklama

Před patnácti lety tehdejší vládce Sazky Aleš Hušák slavnostně otevřel největší arénu ve střední Evropě.

Článek

Rekordy ji provázejí celých patnáct let, co na rozhraní pražských čtvrtí Vysočan a Libně majestátně stojí.

Vlastně kvůli způsobu výstavby, jaký zvolil bývalý dlouholetý generální ředitel Sazky Aleš Hušák, se rekordy kolem dnešní O2 areny začaly rodit ještě před tím, než se poprvé zaryla rypadla bagrů do země. Aréna byla ve své době nejdražší stavbou v Praze – tak drahou, že z monopolní a nepotopitelné loterijní značky Sazka udělala druhý Titanic.

Dnes už minulou éru připomíná jen drobná, ale slavná deska s Hušákovým děkovným vzkazem stavitelům.

O2 arena za patnáct let, co existuje (slavnostně byla otevřena 27. března 2004), prožila hodně slavných chvil a miliony lidí v ní také. Je to například první hala na světě, v níž se v jediném roce konalo finále Davis Cupu i Fed Cupu, tedy bitvy nejlepších mužských a ženských tenisových týmů. Rekord v návštěvnosti však nedrží sportovní akce – úplně nejvíc lidí do areny přišlo na koncert kapely Metallica loni v dubnu. Bylo jich 20 174.

Rozhovor s někdejším generálním ředitelem Sazky Alešem Hušákem, mimo jiné i o tom, proč byla Sazka Arena tak drahá.Video: Seznam Zprávy

Arena, která říká pane nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi (firma Bestsport hospodařící s O2 arenou patří do portfolia PPF), je ale asi nejvíc spojována s hokejem. Proto se tolik šturmovalo s její výstavbou, aby se stihl světový šampionát v roce 2004 (ta honička ale vlastně nestála za to, pokud si vzpomenete na vyřazení českého týmu ve čtvrtfinále s Američany).

O2 arena drží návštěvnické rekordy nejen v extralize (na zápas Kladna s Kometou Brno přišlo 17 182 diváků), ale dokonce i ruské KHL. Ten padl při šestém finále série mezi Magnitogorskem a tehdy domácím Lvem Praha (17 073).

K patnáctinám dostala aréna předčasný dárek – rozhodnutí, že se dokončí i rozestavěná vedlejší malá hala, kterou PPF pojmenovala O2 Universum. Zatímco před lety posudky Ernst&Young označovaly dostavbu nedokončeného díla za ekonomický nesmysl, z dnešního pohledu už to vypadá jinak. Praha dostane od nejbohatšího Čecha dárek v podobě nového koncertního sálu – a spokojeny nejspíš budou obě strany.

Reklama

Doporučované