Hlavní obsah

Nejteplejší Vánoce na světě. V Austrálii mají 41 stupňů

Foto: Shutterstock.com

Odborníci předpovídají, že nejintenzivnější horko přijde ke konci týdne. Rekord by tak mohl být znovu překonán.

Reklama

Austrálie v úterý zažila vůbec nejteplejší den v historii měření. Průměrná teplota na celém území dosáhla podle meteorologického úřadu 40,9 stupně Celsia.

Článek

Dosavadní rekord z ledna 2013 byl o šest desetin stupně nižší. Místně byly teploty v úterý ještě vyšší – ve vnitrozemí překročily i 45 stupňů, řekla meteoroložka Diana Eadieová. V Perthu, hlavním městě Západní Austrálie, tento týden zaznamenali teplotu nad 40 °C tři dny v řadě. To se v prosinci nikdy dříve nestalo.

„Tato horká vlna bude ještě intenzivnější,“ dodala Eadieová. Rekordní vedro je ve státě Západní Austrálie, kde hasiči bojují s požáry, jež zničily tisíce hektarů porostů.

Předpověď pro Oodnadattu ve státě Jižní Austrálie je na dnešek 47 stupňů. Toto místo, kde žije 200 lidí a jež leží na tradiční obchodní trase původních obyvatel, patří k nejteplejším na planetě. „Lidé mi říkají, že milují léto. Jestli máte léto rádi, jděte ven a zažijte si to, protože to se vám líbit nebude,“ citovala agentura Reuters Hayley Nunnovou z Oodnadatty.

Za australskou vládní klimatickou politiku je dlouhodobě kritizován předseda vlády Scott Morrison. Jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami rezolutně popírá a podporuje australský uhelný průmysl. Pětadvacetimilionová Austrálie má ve srovnání s největšími znečišťovateli planety nízké uhlíkové emise, je ale jedním z předních vývozců uhlí na světě.

Uživatel Facebooku Stu Pengelly se dokonce pokusil o experiment, kterým chtěl lidem poradit, aby v těchto horkých dnech v autech nenechávali děti nebo zvířecí mazlíčky. „Vařil jsem 1,5 kg vepřové pečeně uvnitř starého auta Datsun Sunny po dobu 10 hodin ve 39 stupních. Zabralo to perfektně,“ napsal.

Lesní požáry se šíří

Kontinent nepřestává sužovat horko ani riziko lesních požárů. V Tasmánii hoří lesy na 39 místech, ale horko je i na východě a také tam hoří na mnoha místech. Trvající požáry vyprovokovaly Australany k protestům proti vládě, která je podle nich v boji proti oteplování klimatu pasivní.

Od října přišlo v zemi kvůli ohňům o život šest lidí a zničeno bylo na 700 domů. Hoří také ve státech Victoria, Jižní Austrálie a Queensland. Agentura Reuters uvedla, že na východě země je 150 ohnisek, ale teď se hasiči zaměřili na osm ohňů, jež ohrožují pětimilionové Sydney.

„Jsou velmi silné a očekává se, že se budou šířit na východ, bohužel k více osídleným místům, vesnicím a k izolovaným obydlím,“ řekl Shane Fitzsimmons z místní hasičské služby. Podle BBC jsou požáry na začátek sezony nezvykle silné a vyvolávají znepokojení. V Novém Jižním Walesu shořelo 1,6 milionu hektarů porostů a ohně spalují celé pobřeží státu.

Ačkoli je Austrálie v letním období na požáry zvyklá, letos začalo hořet dříve než obvykle a ohniska jsou velká.

Nejteplejší desetiletí v historii

Poslední desetiletí bude téměř s jistotou tím nejteplejším v historii měření. Uvedla to Světová meteorologická organizace (WMO) ve své výroční zprávě o stavu klimatu, která byla zveřejněna na okraj klimatické konference OSN v Madridu. Zpráva je dalším důkazem toho, že se globální teploty zvyšují, napsala agentura AP.

„Předběžná data ukazují, že období 2015 až 2019 a období 2010 až 2019 budou téměř s jistotou nejteplejšími pěti a nejteplejšími deseti lety v dějinách záznamů,“ uvedla Světová meteorologická organizace, která je agenturou OSN. Podle WMO tak pokračuje trend zahájený v 80. letech minulého století, kdy je každá následující dekáda teplejší než ta předcházející.

Teplotní údaje za letošní rok budou k dispozici teprve za několik měsíců, Světová meteorologická organizace však očekává, že rok 2019 bude v dějinách systematického měření (tedy od roku 1850) druhý nebo třetí nejteplejší.

Reklama

Doporučované