Hlavní obsah

Největší akce od začátku pandemie. Za papežem dorazilo 45 tisíc lidí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Do Šaštína na bohoslužbu vedenou papežem Františkem dorazily desítky tisíc lidí.

Reklama

Papež František ve středu končí svou čtyřdenní návštěvu Slovenska. V Šaštíně nedaleko hranic s Českem dopoledne odslouží mši. Akce se účastní 45 tisíc lidí.

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje na Slovensku.

Krátce před osmou hodinou už bylo na polích blízko šaštínské baziliky několik desítek tisíc věřících. Areál se pro návštěvníky otevřel už v úterý ve 22 hodin, největší nápor ale byl až ráno. Slovensko si právě ve středu připomíná patronku země Pannu Marii Sedmibolestnou a v zemi je pracovní volno.

Kvůli dlouhým kolonám a zácpám na příjezdových cestách k odstavným parkovištím organizátoři o hodinu prodloužili příchod do areálu. Ten se uzavřel v 9 hodin. Mše začne v Šaštíně v 10 hodin. Už před půl desátou ale papež František dorazil na místo a zdravil věřící ze svého papamobilu.

„Nemohli jsme vynechat ani Slovensko“

V sektorech pro veřejnost byly od rána vidět i české vlajky. Malou vlaječkou mával hned za první bariérou Josef Šeliga, který přijel v rámci organizované výpravy ze Želešic u Brna. Dorazil sem s manželkou a sestrou. „Vstával jsem v jednu. Přijeli jsme plným autobusem s Líšeňskými. Byli jsme na každé návštěvě, na které papež u nás v republice byl, takže nemůžeme vynechat ani Slováky,“ vysvětluje své motivy cesty do Šaštína.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

V areálu v Šaštíně jsou vidět i české státní vlajky.

Co od papeže ve středu zazní, neví, ale pochvaluje si už jen pocit z celé akce. „Ta atmosféra se nedá popsat, je to takový obohacující vnitřní pocit,“ vysvětluje Šeliga. Toho, že by se v Šaštíně nakazil covidem-19, se nebojí, je totiž očkovaný. „Navíc jsem ho prodělal. A silně. Ležel jsem 8 dní na ARO,“ dodává český senior.

Mezi účastníky z řad duchovenstva je i pomocný biskup pražský Václav Malý. „Papež otevírá důležitá témata – úctu k člověku, ekologická témata a zůstává hluboce duchovním člověkem. Jsem rád, že tu mohu býti a aspoň na dálku ho podpořit,“ řekl při příchodu Seznam Zprávám.

Moravský kříž v Šaštíně

V Šaštíně je přímo nad hlavou papeže Františka výrazná moravská stopa. K velkému kříži s Ježíšem, který vévodí pódiu a presbytáři, je totiž přibitý ještě jeden menší křížek ze dřeva. „Jeho ramena obsahují fragmenty dřevěných trámů pocházejících z Moravské Nové Vsi, z tamního kostela sv. Jakuba, který v červnu silně poškodilo tornádo,“ vysvětlil už v neděli Seznam Zprávám Miroslav Janák, který vede tiskové centrum akce v Šaštíně. Všechny konstrukce a povrchové úpravy jsou navíc v Šaštíně navrženy z prvků, jež se pak opětovně využijí na jiném místě.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Malý křížek připevněný na velkém šestimetrovém kříži na pódiu je tvořen z trámů pocházejících z kostela sv. Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi, který letos v červnu poničilo tornádo.

Dorazila lékařka i letuška

Před sedmou hodinou ranní mířila do fronty na bezpečnostní kontrolu slovenská letuška Barbora. „Vstávala jsem za pět tři. Jely jsme organizovaně, autobusem,“ říká. Dorazila z Mostu u Bratislavy. „Moc jsme se těšily. Jdeme poděkovat a poprosit za naše rodiny,“ dělí se o své pocity také paní Renata, která dorazila z Trenčína. „Já jsem zdravotnice, jsem lékařka, takže si ceníme toho, že tu můžeme v tomto období covidu být. Začíná další vlna a u nás v nemocnici je to opravdu špatné,“ dodává.

Obě poutnice míří do sektoru pro očkované. „Já jsem jako letuška zvyklá létat po světě s očkovanými i neočkovanými, takže se musíme přizpůsobit,“ komentuje pravidla akce Barbora. Lékařka Renata je o něco méně shovívavá: „No, co k tomu říct…,“ nechává větu nezodpovězenou.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jeptišky čekající na začátek programu v Šaštíně.

Nakonec se registrovali i neočkovaní

Do Šaštína se mohli původně registrovat jen lidé po vakcinaci proti covidu-19, organizátoři ale nakonec kvůli nižšímu zájmu vyhradili zhruba 10 procent kapacity i pro neočkované účastníky. Ti se museli také předem registrovat a otestovat.

V celém venkovním areálu také platí povinnost nošení roušek. Celkem se na událost elektronicky registrovalo na 45 tisíc lidí, z toho zhruba 2 700 jich přijelo ze zahraničí. Původně se očekávala účast až 350 tisíc lidí, i při nižší účasti jde ale o nejmasovější akci na Slovensku od vypuknutí pandemie covidu-19.

Obě poutnice Barbora a Renata si cení toho, že papež byl v úterý na východním Slovensku a navštívil také romské sídliště Luník IX. Hlava katolické církve tam v projevu k místní komunitě vyzvala k integraci vyloučených skupin společnosti.

„Soudy a předsudky jen zvětšují vzdálenosti. Kontrasty a silná slova nepomáhají. Dávat lidi do ghett nic neřeší. Když se posiluje uzavřenost, dříve či později vzplane hněv,“ řekl František při své krátké návštěvě sídliště na okraji Košic. „Jsou to také děti Boží, může to pro ně být vzpruha,“ hodnotí návštěvu Luníku IX lékařka Renata.

+16

Františkovu návštěvu v Luníku IX ocenil i český biskup Malý. „Bylo výborné, že jednak byl v Prešově, kde podpořil řeckokatolickou církev a Rusíny, a pak že byl na sídlišti v Košicích a ukázal, že nikoho nesmíme vylučovat a nikoho se nesmíme štítit,“ řekl.

Papež se během své návštěvy setkal například s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a také se zástupci židovské komunity. Ve východoslovenském Prešově se v úterý zúčastnil řeckokatolické liturgie, na kterou dorazilo na 40 tisíc lidí. Zpět do Říma odlétá František v neděli odpoledne.

Reklama

Související témata:

Doporučované