Hlavní obsah

Největší český developer: Průměrný nový pražský byt bude letos stát okolo 100 tisíc korun za metr

Pražských novostaveb se letos prodalo méně.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Poprvé od krize meziročně poklesl počet prodaných nových bytů v Praze. Jejich cena ale vzrostla natolik, že developeři utržili stejně peněz.

Článek

Kam až porostou ceny pražských bytů? Co se týká novostaveb, očekávají největší developeři ve své analýze, že budou byty letos zdražovat mírněji než v posledních dvou letech. To ale nemusí být pro potenciální kupující zas tak dobrá zpráva.

Za poslední dva roky se totiž průměrná cena nových pražských bytů v nabídce developerů zvýšila o 40 procent. Za loňský rok přibližně o pětinu. Zatímco ještě v roce 2015 byla polovina bytů levnější než 60 tisíc korun za metr čtvereční, nyní jsou už takto naceněných bytů v nabídkách pouhá dvě procenta.

Analýza Trigemy, Central Group a Skansky, kterou verifikuje pražský Institut plánování a rozvoje, uvádí, že momentálně stojí čtvereční metr průměrného nového pražského bytu 91 537 korun.

A jak se tedy bude toto číslo letos vyvíjet? „Předpokládáme růst okolo pěti procent, ale i to znamená, že se ta cena bude dostávat ke sto tisícům korun za čtvereční metr,” říká majitel největší české developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Na další detaily o stavu pražského trhu novostaveb se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované