Hlavní obsah

Největší porodnice v Česku? Stavba může začít příští rok, řekl ministr

Foto: FN Brno, Seznam Zprávy

Největší porodnice v Česku za 1,9 miliardy má stát v Brně do roku 2024.

Reklama

Ministr Adam Vojtěch v Brně řekl, že je projekt ve finální fázi, příští rok se může stavět. Největší porodnice v Česku za 1,9 miliardy korun má být hotová do roku 2024.

Článek

Na žádném místě v Česku se nenarodí víc dětí než ve Fakultní nemocnici Brno. Lékaři na dvou pracovištích v Bohunicích a na Obilním trhu ročně přivedou na svět přes šest tisíc dětí. Už dvacet let však zařízení marně volá po nové porodnici.

Stavba za 1,9 miliardy korun se několikrát odsunula kvůli nedostatku peněz, přestože patří ke strategickým projektům Ministerstva zdravotnictví. Šéf resortu Adam Vojtěch dal ve čtvrtek obřímu pracovišti další naději. Řekl, že je projekt ve finální fázi a příští rok se nejspíš začne stavět. „Na druhou stranu dvě miliardy korun jsou vysoká částka. Všechno musí být dobře připravené,“ uvedl ministr.

Podle šéfa resortu je reálné, že ministerstvo projekt letos zaregistruje a děti by se v nové porodnici mohly rodit v roce 2024.

Nový ředitel fakultní nemocnice Jaroslav Štěrba bude s ministrem příští týden řešit financování. Nemocnice se při podobných projektech podílejí na platbách třiceti procenty, což může pro brněnský zdravotnický kolos znamenat problém. „V úterý o tom budeme na ministerstvu jednat. Věřím, že projekt posuneme dál,“ sdělil Štěrba.

Nemocnice loni vykázala ztrátu sto milionů korun, celkově dluží půldruhé miliardy. „I s ohledem na to je spoluúčast třicet procent (asi 600 milionů korun – pozn. red.) pro nás problematická. Přesto musí být porodnice na pořadu dne. Budeme společně s ministerstvem hledat cestu, jak se k tomu postavit,“ dodal Štěrba. Do konce ledna chce vypsat výběrové řízení na projekt.

Připomněl, že současná porodnice ve dvou oddělených částech nestačí. Nové supermoderní pracoviště má přinést úspory a personál už nebude pendlovat mezi dvěma sedm kilometrů vzdálenými pracovišti. „Intenzivní neonatologická péče je na Obilním trhu, ARO zase v Bohunicích. Přejíždějí pacienti, přejíždí personál, musíme tomu přizpůsobovat služby. Není to optimální a znamená to také náklady navíc,“ upřesnil už dříve bývalý přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Pavel Ventruba.

Lékaři i pacienti v Brně volají po nové porodnici dvacet let. Projekt zatím pokaždé zkrachoval na nedostatku peněz. Kvůli odkladům termínů a prodražování stavebních prací muselo vedení některé plánované části škrtnout. „Z plánů jsme vyjmuli třeba parkovací dům a postavíme jen zákonný počet stání, rozsahu zdravotnických provozů jsme se ovšem nedotkli,“ řekl bývalý ředitel nemocnice Roman Kraus. Ještě nedávno počítal s tím, že nová porodnice bude stát už v roce 2022.

Nového zařízení se jako šéf nedočká, koncem roku rezignoval a za občanské demokraty kandiduje do Senátu.

Reklama

Doporučované