Hlavní obsah

Největší propad za 80 let. Covid ničí i prodej švýcarských hodinek

Foto: Rolex/Alain Costa

Ilustrační fotografie.

Reklama

Export švýcarských hodinek směřuje kvůli covidu-19 k největšímu propadu za posledních 80 let.

Článek

Vývoz švýcarských hodinek míří ke svému největšímu propadu za posledních 80 let. Může za to pandemie covidu-19, která způsobila pozastavení cestovního ruchu a pokles poptávky po luxusním zboží. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na Federaci švýcarského hodinářského průmyslu.

Podle zveřejněných čísel se export švýcarských hodinek v období od ledna do října 2020 propadl o 26 procent. V říjnu zatím došlo k nejmenšímu procentuálnímu poklesu v dodávkách za posledních devět měsíců, snížily se o 7,1 procenta na celkovou hodnotu 1,9 miliardy franků (46,4 miliardy Kč).

Zatímco například čínskou ekonomiku zachraňuje silná domácí poptávka, evropské trhy nadále trpí kvůli probíhající pandemii. Nárůst nakažených vede k novým, přísnějším omezením. Federace prohlašuje, že její výhled na následujících několik měsíců je „poněkud pesimistický“.

Švýcarští hodináři na tom nebyli nejlépe už v předešlém roce. Federace uvedla, že za prosinec 2019 vyvezla nejméně hodinek od roku 1984. Mezi důvody k poklesu prodejů uvedla rostoucí zájem o chytré hodinky či zaměření na trh s použitými hodinkami od značek jako Rolex nebo Patek Phillipe.

Reklama

Doporučované