Hlavní obsah

Největší sázková příležitost všech dob. V souboji o Bílý dům jde o miliardy

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden, nebo Donald Trump? Boj o Bílý dům je také lukrativním soubojem milionů sázkařů.

Reklama

Joe Biden zůstává favoritem úterních prezidentských voleb v USA. Soudě podle přízně sázkařů ale dosavadní šéf Bílého domu ještě ani zdaleka neprohrál. V posledních dnech se totiž právě na Donalda Trumpa daleko víc sázelo.

Článek

Podle společnosti Oddschecker, která srovnává kurzové nabídky hlavně těch největších kanceláří na britském a australském trhu, se na vítězství Donalda Trumpa podalo 2,3krát více sázek než na jeho demokratického vyzyvatele. Jenže jde většinou o „drobné“. Opravdu velké sumy peněz se vkládají na Joea Bidena.

Abychom byli konkrétnější. Na velmi solventním britsko-australském trhu vsadilo na obhajobu triumfu Donalda Trumpa 58 procent lidí. 31 procent sázkařů věřilo Joeu Bidenovi. Pokud vám tyhle počty nesedí, pak vězte, že zbylá procenta sázkařů vložila už dříve peníze například na Kamalu Harrisovou, která nakonec aspiruje na to, stát se Bidenovou viceprezidentkou. Tři procenta sázejících se naivně domnívala, že se do Bílého domu dostane raper Kanye West, který kandidaturu krátkodobě také zvažoval.

Co se týče celkového objemu peněz, necelých 60 procent sázkařů investovalo do triumfu někdejšího Obamova viceprezidenta. Při vyšší sumě někdy sázková kancelář vypíše zájemci kurz „na míru“. Možná to tak bylo i u neznámého Brita, který na Bidenův triumf vsadil 650 000 amerických dolarů, v přepočtu asi 15,25 milionu korun. Oddschecker eviduje další sázku na Bidena s vkladem přes 200 000 dolarů.

Nejmenovaný Australan naopak věří, že Donald Trump zvrátí nepříznivé prognózy a že mu stávající nájemník Bílého domu ze vsazených 140 000 dolarů „vykouzlí“ pěknou sumu přes 231 000 dolarů. Pro zajímavost – zatím nejvyšší částka vsazená u české sázkové kanceláře Tipsport činí 600 000 korun, a to na vítězství Donalda Trumpa. Možná výhra představuje 1,3 milionu korun.

Kurzy na vítězství v amerických prezidentských volbách (stav ke 30. 10. ve 13:00)

William Hill - Joe Biden 1,55

Donald Trump 2,50

Bet365 - Joe Biden 1,54

Donald Trump 2,65

Fortuna - Joe Biden 1,61

Donald Trump 2,19

Tipsport - Joe Biden 1,59

Donald Trump - 2,18

Sázky na letošní americké prezidentské volby, to není jen červená, nebo modrá. Trump, nebo Biden. Sázkové kanceláře vypsaly pro fajnšmekry a milovníky volebních klání řadu speciálních příležitostí, které jistě stojí minimálně za zvážení. Britský Sky Bet nabízí třeba kombinaci, že Joe Biden celkově zvítězí, ale prohraje na Floridě. Stejně tak si můžete vsadit na možnost, že demokratický kandidát na čistý počet odevzdaných hlasů porazí současnou hlavu státu aspoň o 10 procentních bodů. Tipovat můžete i početní intervaly, kolik hlasů ve sboru volitelů kandidáti získají nebo v kolika státech nakonec zvítězí.

U duelu Hillary Clintonové s Donaldem Trumpem v roce 2016 činil na platformě Betfair Exchange náběr 199 milionů liber. U nelítostného souboje Biden–Trump přitom už tento týden částka překročila 200 milionů liber a ani zdaleka není konečná. Podle analytiků by se nakonec mohlo prosázet až 400 milionů liber, což je v přepočtu omračujících 12,125 miliardy korun. „Letošní prezidentské klání má našlápnuto k tomu, aby se stalo největší sázkovou příležitostí všech dob,“ prohlásil mluvčí Betfairu Sam Rosbottom.

A jak to vidí Češi? „Sázkaři Tipsportu se domnívají, že v čele Ameriky stane na další čtyři roky Donald Trump. Na jeho zvolení už vsadili 38 milionů korun. To už u Tipsportu konkuruje sázkám na velká sportovní utkání. Možná věří v opakování situace z roku 2016, kdy Trump zvítězil z pozice outsidera nad Hillary Clintonovou. Tehdy měl ještě v předvečer voleb kurz 4 : 1 a sázkaři na svých tipech vydělali,“ připomíná vedoucí komunikace Tipsportu Václav Sochor.

Vedoucí bookmakerů Tipsortu Pavol Boško ale říká, že současná situace je jiná. „Trumpovi nic nehraje do not. Má za sebou rozporuplné čtyři roky vlády v Bílém domě a o body ho připravila i epidemie koronaviru s dopady na zdraví obyvatel a ekonomiku USA. Zároveň se Spojené státy ocitly i ve společenské krizi,“ myslí si Boško. Navzdory tomu sázkaři Tipsportu na favorizovaného Bidena zatím vsadili jen 14 milionů korun.

Podle Václava Sochora ovšem v posledních hodinách náběry zrychlují a jejich celkový objem se do voleb a v jejich průběhu může navýšit až o desítky milionů. Sochor prozradil, že kromě výše zmíněných 600 000 korun vsazených na současného prezidenta přibylo i několik půlmilionových sázek na oba kandidáty.

Málokdo pochybuje o tom, že na čistý počet odevzdaných hlasů (nikoli získaných hlasů volitelů) nakonec zvítězí Joe Biden. Nasvědčuje tomu i rekordní volební účast, kterou signalizuje už množství lidí, kteří odvolili v předstihu.

Michael McDonald z University of Florida se domnívá, že celkem odvolí asi 150 milionů oprávněných voličů, což by představovalo 65procentní účast, a tedy největší zájem Američanů o hlasování od roku 1908. Podle společnosti Oddschecker také 62 procent sázejících věří, že volební účast překročí hranici 60 procent.

Reklama

Doporučované