Hlavní obsah

Největší zdravotní pojišťovna VZP zastavila tok peněz do některých nemocnic

Večerní zprávy, čtvrtek 7. 9. 2017.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Nemocnice přiznávají, že se dostávají do komplikací. Například za dodávky léků platí se zpožděním.

Článek

Řada českých nemocnic marně čeká na peníze, které jim má v ročním vyúčtování za zdravotní péči doplatit Všeobecná zdravotní pojišťovna. Třeba v brněnské fakultní nemocnici tak teď marně čekají na 90 milionů. V Jihlavě pak mají od VZP dostat až 35 milionů.

Nedorozumění mezi VZP a nemocnicemi souvisí s případem, kterým se začala zabývat policie a Vrchní státní zastupitelství. Prověřují totiž, kde končí miliony, jež většina českých nemocnic dostává při nákupech léků a materiálu jako slevu od dodavatelů.

Nemocnice budou vracet peníze

A VZP odpověď na tuto otázku také eminentně zajímá. Největší česká zdravotní pojišťovna se rozhodla zjistit, jestli ji české nemocnice neobcházejí při nákupu léků a zdravotnické techniky.

Obeslala všechna zdravotnická zařízení v republice s otázkou, zda a jaké dostávají slevy od dodavatelů. Jenže většina nemocnic uspokojivě neodpověděla.

„Domnívám se, že to takto opravdu nemůže fungovat. Tak proto jsme se rozhodli plošně neuzavřít vyúčtování za rok 2016, dokud se u jednotlivých zdravotnických zařízení ta situace nevyjasní,“ uvedl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Pro některé nemocnice to, že s nimi pojišťovna vyúčtování neuzavřela, může být ale výhodné. Peníze budou například nemocnice v Kladně, Hradci Králové nebo Chomutově VZP vracet. Třeba v případě kladenské nemocnice jde podle náměstka středočeské hejtmanky Martina Kupky o částku v řádu desítek milionů.

Reklama

Doporučované