Hlavní obsah

Nejvyšší obytný mrakodrap světa je dokončen. Byty začínají až ve 30. patře

Takto vypadá výhled z Central Park Tower.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Central Park Tower se svými 473 metry se stává nejvyšší obytnou budovou na světě.

Článek

Nejvyšší obytná budova na světě je konečně hotová. Central Park Tower byla ve středu oficiálně otevřena developerskou společností Extell, která na stavbě pracovala.

Nový přírůstek v milionářské části Billionaire’s Row na Manhattanu je vysoký přesně 473 metrů.

„Central Park Tower je vrcholem rozvoje v New Yorku a na celém světě,“ řekl Gary Barnett, zakladatel a předseda představenstva společnosti Extell Development Company.

Fasáda nejvyšší budovy světa kombinuje prvky ze skla a nerezové oceli. Jako třešničku na dortu má budova pro všechny severně orientované rezidence výhled na Central Park.

V budově architekti navrhli 179 luxusních rezidencí. První byty začínají ve 30. patře.

Jen dvoupokojový byt na ploše 133 metrů čtverečních v nejvyšší budově světa přijde na nejméně 6,9 milionu dolarů. Za pětipokojovou rezidenci ve 112. patře mrakodrapu ale už zájemce zaplatí o poznání více – konkrétně 63 milionů dolarů. To je v přepočtu téměř 1,5 miliardy korun.

V nejvyšší obytné věži, která kdy byla postavena, bude umístěn Central Park Club, jeden z nejexkluzivnějších soukromých klubů na světě. Ten se bude rozkládat ve třech patrech na téměř 5 tisících metrech čtverečních.

V přízemí budovy Central Park Tower bude nový vlajkový obchod značky Nordstrom NYC. Obchod rozložený do sedmi podlaží současně znamená i největší jednotlivou investici za více než 100 let historie značky. Obchod bude otevřen veřejnosti 24. října 2019.

Reklama

Související témata:

Doporučované